Se Agromeks seks største nyheder: Så smarte er de mekaniske løsninger i marken

Se Agromeks seks største nyheder: Så smarte er de mekaniske løsninger i marken

Agromek har offentliggjort listen over årets stjernenyheder. Se de seks bedst præmierede nyheder her.

Agromek er på banen med en speciel edition kåring af Agromek-stjernenyheder. Af 45 indsendte nyheder har seks nyheder fået hele tre stjerner, som vi guider dig igennem her.

Stjernerne bekendtgøres via pressemeddelelser i pressen og på nettet.

Du kan læse om alle stjernenyhederne her på LandbrugsMediernes digitale mødested AgroWeb.  

Her får du de seks, som Agromeks dommerudvalg syntes var bedst:

AutoPig: Smarte svinedata

Udviklingsfirmaet AgriSys fra Herning er blandt den eksklusive gruppe med det nye overvågningssystem til svinestalde AutoPig.

Via en gennemløbsvægt med vejeceller og en række sensorer er systemet i stand til at opsamle en lang række data om stiens grise. Dataene viser bl.a. aktivitetsniveau, foder- og vandforbrug, vægt og måling af rumtemperatur og temperatur på den enkelte gris via et infrarødt kamera. Potentialet er dermed, at man lettere kan følge med i, hvordan grisene præsterer i hverdagen.

Delta X: Skiller tykt og tyndt – og det er klimasmart  

Med et drænende gummigulv med mekanisk separator kommer Staldmæglerne med en helt ny løsning til at adskille den tykke og tynde del af gødningen, hvorefter gødningen opbevares i lukkede kanaler uden for stalden.  

Både dyr og landmand får bedre indeklima ved, at gødningen opbevares i lukkede kanaler uden  og samtidig reduceres ammoniakemissionen.  

Dansk opfinder vil løse vækststop uden kemi

I øjeblikket arbejdes der hårdt fra flere fronter for at finde mekaniske alternativer til nedvisningsmidlet Reglone, som har været vigtigt for kartoffelavlerne.  

En af disse løsninger kommer fra opfinderen Michael Stolberg-Rohr fra virksomheden MSR Plant Technology ApS, Thisted med maskinen Crown Crusher. Crown Crusher er monteret på den mekaniske renser Opti Weeder, som det bærende og styrende redskab.

OptiWeeder blev i øvrigt udmærket som en af de største nyheder på Agromek i 2018. Roterende tandhjul i Crown Crusher knuser hjerteskuddet i kartoffelplanten og tildækker efterfølgende med jord, så genvæksten i kartoflerne hindres

Her er den holdbare og bæredygtige hegnspæl

En hegnspæl i sig selv lyder måske ikke lige som en tre-stjernet nyhed.

Men garnerer du pælen af fyrretræ med imprægnering af bioharpiks, har du fået en meget mere bæredygtig hegnspæl, der samtidig har lang holdbarhed.

I bedømmelsen af hegnspælen fra Poda Hegn lægger Agromeks nyhedsudvalg vægt på, at imprægneret med bioharpiks udgør en helt ny teknologi.

Seges: Klar med udbytteprognose i Cropmanager

'

Med en udbytteprognose for den enkelte mark kan landmanden allerede tidligt i vækstsæsonen se, hvilket udbytte han kan forvente på sin vinterhvede- eller majsmark.

Den nye udbytteprognose er koblet på det digitale markstyringsværktøj CropManager. Ved hjælp af multispektrale satellitbilleder, udbyttekort, højdekort og vejrdata, har Seges været i stand til at træne en machine learning model til at forudsige udbyttet.

Ny smart finesse på dansk radrenser

Thyregod har opdateret sin TRV radrenser på en række områder. En af de nye finesser står også for en af årets største nyheder. Et nyt integreret sideskiftemodul gør det muligt at sideforskyde radrenseren 37,5 cm til hver side ift. traktoren og stadig bibeholde muligheden for at sideforskyde yderligere 20 cm under selve rensearbejdet.

Med den nye radrenser slipper brugeren således for hjulskift mellem arbejdsopgaverne, eller for at lade traktoren med radrenser være låst til denne ene opgave i hele sæsonen, som det typisk er tilfældet for maskinstationer.

Emneord

Agroweb 2021