Se hvordan: Dansk opfinder kører i kartoflerne uden kemi

Se hvordan: Dansk opfinder kører i kartoflerne uden kemi

Maskinen Crown Crusher knuser hjerteskuddet i kartofler, og kan dermed hindre genvækst i kartofler uden Reglone.

I øjeblikket arbejdes der hårdt fra flere fronter for at finde mekaniske alternativer til nedvisningsmidlet Reglone, som har været vigtigt for kartoffelavlerne. 

En af disse løsninger kommer fra opfinderen Michael Stolberg-Rohr fra virksomheden MSR Plant Technology ApS, Thisted med maskinen Crown Crusher. Den er endda kåret som en trestjernet Europa-nyhed til Agromek Stars Special Edition 2021.

Og du kan se teknikken nærmere via den video, som vi har fået stillet til rådighed af opfinderen og hans crew.   

Crown Crusher er monteret på den mekaniske renser Opti Weeder, som det bærende og styrende redskab. OptiWeeder blev i øvrigt udmærket som en af de største nyheder på Agromek i 2018. Roterende tandhjul i Crown Crusher knuser hjerteskuddet i kartoffelplanten og tildækker efterfølgende med jord, så genvæksten i kartoflerne hindres og risikoen for grønne kartofler minimeres. Aftopning forinden er ikke nødvendigt, men det forbedrer resultatet, oplyses det.

Maskinen leveres i to og fire rækkers bredde og kan indstilles fleksibelt. Maskinen kan køre 8-12 km/timen og en fire-rækkers Crown Crusher kan dermed dække 2,5 hektar i timen, oplyser producenten.

I efteråret 2020 gik MSR Plant Technology ud og offentliggøre et samarbejde med Fasterholt Maskinfabrik, der betyder, at den kendte maskinfabrik står for selve fabrikationen. 

Det forventes, at Fasterholt Maskinfabrik næste år bygger i alt 25 til 30 maskiner for opfinderen.

Emneord

Agroweb 2021 , video