Se lille eldreven ”raket” spurte rundt

El-drevne maskiner vinder fodfæste, når det gælder de mindre maskiner. Vi fangede en finsk minilæsser, som i sidste halvdel af 2019 vandt terræn i Danmark.

Mens vi stadig har til gode at se en regulær eldrevet traktor, så er batteri-drevne maskiner med fuld fart ind i landbruget og ikke mindst hos offentlige maskinerparker, aktører i den grønne sektor og hos entreprenører, der arbejder i byerne med særlige krav til støj og udledning fra motorerne.

Under sidste års Agritechnica havde den finske producent Avant booket lidt ekstra plads på messen, så de rent faktisk kunne sende en eldrevet minilæsser i sving.

Avant tilbyder to eldrevne modeller, E5 og E6. Mens løftekapaciteten på knap et ton er identisk på de to maskiner, så har topmodellen E6 lithium-ion batteri, der kan lades op på kun en time, hvis man anskaffer sig en lyn-ladestation til 380 volt og 32A.

Modellen vi så på Agritechica var i øvrigt lillebror E5.

Se den rappe maskine her:

 

 

Hos Avant Danmark fortæller sælger Jannik Pedersen, at salget af minilæssere for alvor har taget fart i anden halvdel af 2019.

”Vi sælger mellem ti og tyve maskiner(på el red.) om året. Der begynder også at blive solgt flere maskiner til landbruget. Det begynder at vende indpas også der, selvom det er gået langsommere der”, siger han og peger på, at bl.a. støjkrav betyder, at elmaskinerne bliver foretrukket.

”Det kan eks. være boligforeninger, hvor de ikke må have motorer kørende på forskellige tidspunkter, men så får de lov til at starte med de her. Arbejdstilsynet begynder at presse på og siger, at det her kan løses med el”, siger han og peger også på miljøaspektet, som betyder, at en del kunder har udfaset diesel-drevne maskiner, når de køber ind.  

”Der er rigtig mange offentlige udbud og byggeprojekter, hvor det dikteres, at det skal være det”, siger han.

Avant er ikke de eneste på det danske marked, der udbyder mindre eldrevne læssermasiner. Mæker som Weidemann, Giant, MultiOne og Schäffer har i de senere år introduceret eldrevne maskiner.

Læs mere om markedet for maskinerne i papirudgaven af LandbrugsAvisen.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.