Semler-chef om opkøbt konkurrent: Det er Danmarks-mesteren i maskinhandel

Hamrende dygtige, lyder skudsmålet fra Semler Agros direktør til Herborg Maskinforretning, som nu bliver en del af Semler Agro.

En opsigtsvækkende handel er netop offentliggjort.

Danmarks største John Deere-forhandler, Semler Agro, køber den næststørste, Herborg Maskinforretning.

Og det er med stor glæde og forventninger fra Semlers adm. direktør Morten Buus, at Herborg Maskinforretning nu bliver kørt videre med Semler som hovedaktionær med 51 pct. af aktierne, men med de hidtidige seks ejere som medejere og ledere i virksomheden.

”Vi ser dem som mestre i at drive maskinhandel. Det er hamrende dygtige. Det kan kun være en fordel, at de også gerne ville være med, og at vi vil dem. Vi er virkelig oprigtigt mega-glade for det. Det var et kæmpe ønske. Det er virkelig en win win, som kommer John Deere til gode og kunderne til gode. Vi kan lære mange ting af dem, og de kan udnytte ting fra vores set-up og produkter”, lyder det fra Semler Agros adm. direktør Morten Buus til LandbrugsAvisen.

Hvordan er det faldet på plads lige nu?

”Vi har lige fra dag 1 efter, at John Deere sagde, at nu ønsker de, at vi står for hele forhandlingen i hele landet, haft en rigtig god og positiv dialog om, at vi begge gerne ville det her og gerne ville det her sammen. Vi har haft få og rigtige gode møder. Til at starte med vidste vi ikke, hvordan de ville reagere på det, så det er meget positivt”.

 


Med overtagelsen af hele John Deeres forhandling opfylder Morten Buus et længe næret ønske hos Semler-gruppen. Foto: Torben Worsøe

Når I nu får Herborg Maskinforretning med i jeres forretning, vil det så betyde ændringer hos dem og jer i den måde I arbejder på og i jeres struktur?

”Den største forandring der kommer til at ske for dem, det er, at de får flere produkter på hylderne. Vi har nationale agenturer på Väderstad, Sulky og Kramer og tilføjer dem dermed nye produkter. Vi kommer ikke til at ændre på navnet, men tilføjer vores navn til deres navn. At gå ind og ændre en masse på en maskinforretning, som er danmarksmester i maskinhandel, det gør vi ikke. Keld Andersen, som er direktør for deres selskab, bliver en del af Semler Agro-ledergruppe. Vi bliver en enhed og tager det bedste fra begge verdener og implementerer det i den eksisterende forretning. Det bliver med meget små skridt, vi foretager ændringer.

I overtager 51 pct. af Herborg. Hvorfor blev det den fordeling og ikke hele ejerskabet?

”De seks medejere er rigtig dygtige og gode folk og det har været vigtigt, at de bliver en del af det nye. Der har ikke været en forhandling om, at ejerandelen skulle være mere eller mindre. Det er altafgørende for os at have dem med, fordi uden det team og indehaverne så var det en helt almindelig maskinforretning”.

Buus: En milepæl for Semler

Siden Semler-gruppen gik ind i handlen med landbrugsmaskiner og begyndte opkøbet af eksisterende maskinforretninger over hele landet har det været et erklæret mål at overtage forhandlingen af John Deere i hele landet.

I en række år lod John Deere dog Herborg Maskinforretning og Søllested Maskinforretning køre videre med deres forhandlinger i deres lokale og regionale områder.

Tilbage i 2016 var Semler Agro meget tydelige i den offentlige debat om, at man ville gerne ville overtage hele markedet for at lykkedes.

I de senere år har debatten ikke været så stærk. Ifølge Morten Buus var det John Deere, som nu tog initiativ til at gennemføre forandringerne netop nu.

”Det er dejligt. Det har da været et langt opløb. Nu er det sket, og det er vi mega-glade for. Det er en vigtig milepæl for os. Vi har helt fra dag 1 sagt højt både overfor John Deere og ude i offentligheden, at det var vores strategi. De har skullet set os an, og nu syntes de så, at vi var klar. Vi er bare glade for det”, siger han.

Hvad betyder det for jer som forretning, at I nu får hele Danmark som jeres dækningsområde af John Deere?

”Det gør, at vi kan koncentrere os om at servicere vores kunder på den måde, som vi vil med vores strategi. Det har John Deere også peget på, at det er det, som de ønsker. Det er deres beslutning. De peger på samme vej, som vi ser branchen på, og har valgt at satse på os. På den lange bane er det vigtigt, at vi får samlet hele forhandlingen”.

Når I får hele ansvaret og dermed større volumen – ændrer det også ved jeres betingelser hos John Deere?

”Blækket er knap nok tørt endnu både med kontrakten hos John Deere og aftalen med Herborg. Men stordrift kommer til at give nogle fordele på den måde, at vi kan gøre nogle ting, som andre ikke kan, eks. med vores volumen ansætte nogle specialister. Det giver en effekt og en fordel også set fra kundernes stol, og det er jo i sidste ende det afgørende”.

Uvist hvordan kagen skæres hos Søllested

Mens fremtiden for John Deere-forhandlingen i et større bælte i Midt og Vestjylland med overtagelsen af Herborg er faldet på plads, så har Morten Buus ingen konklusioner på, om Semler kommer til at lave et lignende opkøb i Søllested Maskinforretning eller samarbejde med dem som servicepartner.

”Det er for tidligt at sige. Vi er ikke så langt i forløbet med Søllested og er i gang med indledende møder. Vi har oplevet en god og positiv dialog. Vi finder en model på den ene eller anden måde at dække Lolland og Falster på”, siger han.

Om ambitionerne rækker længere end fra Skagen til Gedser, svarer Morten Buus, at i øjeblikket er fokus 100 pct. på det danske marked.

”Nej, det har vi ikke nogen ambitioner om for nuværende. Nu skal vi koncentrere os om at blive den foretrukne samarbejdspartner i Danmark. Vi har ikke ambitioner om at skulle længere ud på nuværende tidspunkt.”

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.