Skal du ud og så? Her får du ekspertens tre gode råd

Du skal bl.a. have fokus på det rette dæktryk og en sådybde på helt rette antal cm, når du farer ud i marken.

Hvis du er en af de mange, som er på vej eller allerede i gang med såmaskinen i marken efter årets høst, så er der nogle gode råd at tage med på førersædet.

Maskinkonsulent Søren Geert-Jørgensen fra Vkst har bl.a. fokus på sådydbe, dæktryk og observation af snegleangreb.

1. Jævn sådybde og rette antal cm.  

Når der skal etableres en god vinterhvede, så betoner han vigtigheden af, at sådybden bliver jævn og ensartet.

”Det er vigtigt, at vinterhvede sås i fire centimeters dybde. Det er derfor en god idé at tjekke sådybden regelmæssigt, så man er sikker på, at kernerne bliver placeret i den rette dybde”, siger han og forklarer, at uensartet sådybde kan medføre uens fremspiring under en tør periode.

Øverlig såning øger samtidig risikoen for snegleangreb.

2. Husk at komme ned på minimalt dæktryk

På listen over vigtige områder har maskinkonsulenten også dæktryk. Missionen er, at man ikke kommer til at lave en større jordpakning end nødvendigt med de tunge såsæt og store traktorer.

Derfor anbefaler Søren Geert-Jørgensen, at du tager et kig i belastningstabeller og regner frem til det minimale dæktryk for netop dit maskinesæt.

”Notér det minimale dæktryk, og sørg for at få tilpasset dæktrykket, inden såsæsonen for alvor begynder”, siger han.

3. vanskelige zoner i marken og snegle

Ved vanskelige områder som bakketoppe og pletter med kraftig lerjord, opfordrer maskinkonsulenten, at man overvejer, om man skal øge udsåningsmængden.   

”Har du kraftig lerjord i marken, kan en øget udsædsmængde være fornuftigt i vanskelige områder. Det kan ske manuelt eller via variabel tildeling på såmaskinen”, siger han og opfordrer til, at man også er obs. på mulige snegleangreb ved at se efter agersnegle.

Søren Geert-Jørgensen og kollega Christian Rabølle, maskinteamet hos Vkst, byder i øvrigt på så-demo på tirsdag fra morgenstunden kl. 9 Ny Lellinge ved Køge.

Her lover de at besvare hvilke såmaskiner, der er mest optimale til at etablere afgrøderne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.