Betalt indhold af FarmBackup

Slut med marktryk når der køres gylle ud

Med investeringen i en bugseret gylleudlægger har Niemanns Maskinstation gjort op med et af gyllens alvorligste problemer: Marktrykket.

”Alle taler om det, men ingen gør noget ved det,” siger Birger Niemann, Niemanns Maskinstation i sjællandske Tureby.

Det er marktrykket ved at køre gylle ud, han sigter til. Gyllevogne, der nemt vejer 50 tons og stadig større traktorer, betyder at jorden trykkes sammen, når der køres gylle. Og det går ud over afgrøderne.

Men nu har Birger Niemann selv taget initiativ til at gøre noget ved marktrykket. Det er sket med investeringen i den dansk producerede bugserede Agrometer gylleudlægger, som han har lagt på FarmBackup, så interesserede landmænd nemt kan finde flere detaljer og komme i kontakt med ham.

Maskinen er den første af sin slags solgt på det danske marked, men den har flere fordele end at vægten er lav: Den kan nemlig også forsynes med en nedfælder, der pumper gyllen ned i jorden, hvor den dels ikke lugter, dels gør bedre nytte for planterne.

Teknikken består i en kraftig pumpe ved gylletanken, der gennem en slange, som kan blive op til 2,6 kilometer lang, pumper gyllen ud til gylleudlæggeren.

 

Enorm interesse

Birger Niemann har allerede få dage efter at have taget gylleudlæggeren i brug mærket stor interesse for udlæggeren.

Den fik sin jomfrutur på Bregentved Gods, hvor den kørte gylle ud op til to kilometer fra gylletanken på en mark på 155 hektar. I den afstand kan den lægge omkring 100 kubikmeter ud i timen.

”Det ville næsten være uoverskueligt at gå i gang med, hvis man bruger gyllevogn,” siger Birger Niemann.

Ingen kørsel på vejen

Med til fordelene hører også, at man undgår færdsel af tunge, langsomme og beskidte gyllevogne på vejen, når man anvender gylleudlægger.

”Den bugserede gylleudlægger er desuden velegnet i kuperet terræn, hvor den meget lettere kan komme op ad bakker end en tung gyllevogn,” konstaterer Birger Niemann.

Desuden har maskinstationen de sidste par år haft problemer med at nedfælde gyllen på grund af for vådt føre. Også det problem er gylleudlæggeren med til at gøre op med.

 

”Det ville næsten være uoverskueligt at gå i gang med, hvis man bruger gyllevogn”

 

Overvejet maskinen i to år

Det er to år siden han første gang begyndte at overveje at investere i maskinen.

”Jeg tog ned for at se den i arbejde i Tyskland – først alene og siden med mandskabet og nogle kunder. Og de var begejstrede ligesom jeg selv var det,” siger Birger Niemann.

Foruden nedfælderen har Niemann investeret i en Bomech slangebom – en sløbeskosnedfælder – så man også kan køre i afgrøder med gylleudlæggeren.

 

Artiklen er oprindeligt udgivet den 16. april 2017

Faktaboks

Gylleudlæggeren kommer fra det danske firma Agrometer

Med de slanger, Niemanns Maskinstation råder over, kan den nå 2,6 kilometer ud fra gylletanken.

Vægt med oprullet (og fyldt) slange: 13,7 tons.

Udlægger normalt mellem 120 og 130 kubikmeter i timen.

Kan findes på www.farmbackup.dk

Emneord FarmBackup

Betalt indhold af FarmBackup

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.