Smart udnyttelse af maskiner kan give kæmpe indtjeningshop

Landmænd kan øge deres indtjening op til 20 pct., hvis de bruger teknikken rigtigt, lød det fra fremtrædende dansk Agco-direktør på Vækst'18.

Hvad sker der egentlig inden for Smart Farming, og hvad er det hele for noget?

Det blev deltagerne under LandbrugsMedierne og Yaras konference Vækst'18 noget klogere på, da de fik et kig ned i det rodede maskinrum, der rummer fremtidens teknologier. Nogle af teknologierne er meget tæt på, andre er langt væk - og mange nyttige eksisterende teknologier bliver ganske enkelt brugt for lidt.

Danske Morten Schmidt med base i Schweiz er direktør for Agco’s FUSE afdeling, som netop beskæftiger sig med Agco’s Smart Farming løsninger, og han var indkaldt til Vækst'18 i Horsens for at tale om fremtidens maskiner og fremtidens planteavl.

"Vores ambition i Agco er, at landbrugerne om fem år globalt set skal kunne opnå 20 procent mere indtjening via Smart Farming", sagde Morten Schmidt, der også lod forstå, at der er et stykke vej endnu, blandt andet fordi de allerede eksisterende teknologier slet ikke bliver brugt i tilstrækkelig grad.

"Alle er fortrolige med GPS, som er grundstenen for Smart Farming. Men det er som om, det hele stopper ved GPS-systemet. Andre muligheder bliver ikke udnyttet fuldt ud. Og Danmark er endda et af de lande, hvor landmændene teknologimæssigt er længst fremme", sagde Morten Scmidt.

"Udnyt mulighederne!"

Han efterlyser, at flere landmænd udnytter de muligheder, som deres moderne maskiner har, såsom sektionskontrol, variabel tildeling, dæktryksregulering og meget andet.

"Og Smart Farming er jo ikke raketvidenskab. I virkeligheden er det bare optimeret markdrift i et samspil mellem teknologi og agronomi. Og det skal være nemt at anvende, ellers bliver det bare et irritationsmoment".

"Netop her har producenter og forhandlere en stor opgave. De skal motivere landmændene med mulighederne for højere udbytter", mente Morten Schmidt, der gentog, hvad han har sagt ved tidligere lejligheder, nemlig at »Smart Farming er din billet til at være landmand i fremtiden«.

"Og forvent mere elektronik", tilføjede han.

15 tons batterier

Men han vendte også blikket indad:

"Hos Agco er vi jo gode til at bygge traktorer, men vi skal også som producent forstå de agronomiske processer. Som producent skal vi genopfinde os selv. Derfor er vi også begyndt at ansætte agronomer til at bistå både vores sælgere og teknologi-eksperter," sagde Morten Schmidt.

Han kom desuden ind på eltraktorer, som han ikke regner med, at man ser lige med det samme, i hvert fald ikke med de nuværende batteriteknologier.

Han forklarede, at en stor og stærk traktor, der skal kunne arbejde i marken i 12 timer, skal have 15 tons batterier med om bord, og de ville fylde fem kubikmeter.

små robotter i marken om fem år

Til gengæld har han store forventninger til Agco’s igangværende projekt med sværme af små autonome markrobotter, eksempelvis små majssåmaskiner, der hver især vejer 85 kilo.

"Vi har dem kørende i marken som prototyper, og vi burde se dem i brug på markerne om fem år. Og de skal ikke ses som en kannibalisering af vores øvrige produktprogram, men bare en udfordring for forhandlerne", sagde Morten Schmidt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.