Spild reduceres af nyt luftudstyr
Høst af spildsomme afgrøder såsom spinat- og græsfrø får hjælp fra nyt amerikansk luftudstyr.

Høsten af spinatfrø er afsluttet og betingelserne for høst har i år været bedre end de seneste år. Uanset året er spinat en af de mere spildsomme afgrøder og frø risikerer at havne på jorden, så snart mejetærskerens kniv rører planten. Når der tilsættes en kraftig luftstrøm foran kniven, føres frø og plantemateriale ind i skærebordet i stedet for at drysse af på jorden.

Netop det er princippet i det nye Crary luftsystem, som nu importeres af Møller Andersen ApS, som har solgt syv systemer til denne sæson. Systemet har primært været anvendt i spinat, men har også ifølge en pressemeddelelse fra importøren vist sit værd ved direkte høst af frøgræs. Luftsystemet produceres af amerikanske Crary, som har 30 års erfaring med luftsystemer, knivsystemer og tilbehør.

Crary luftsystem består af en kraftig blæser, der gennem et rørsystem leverer luft til en række dyser foran kniven. Systemet leveres i to varianter, et hvor rørsystemet er monteret foran vinden, kaldet CWS, og et hvor luften føres gennem vindens centerrør, kaldet Air Reel. CWS-versionen kan afmonteres, mens Air Reel er en integreret del af skærebordet.

Hjertet i systemet er den kraftige blæser, der drives mekanisk fra mejetærskerens slug. Drivlinjen består af en PTO-aksel tilkoblet en kompakt gearkasse, der øger omdrejningstallet op til 10 gange. Fra blæseren leveres luften gennem et otte tommer rørsystem til systemets manifold, hvor dyserne er monteret.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.