Stor dansk maskinproducent havnet i tysk støttekaos

Den tyske regering ønsker miljøvenlige maskiner. Men en ordning, som går under navnet bonde-milliarderne er havnet i mediernes søgelys og oplagt dansk teknologi ladt ude.

God mandag morgen.

Det er en rigtig dejlig kold morgen for mange at starte vinterferien på. Og nogle steder lidt for kold – for ifølge DMI og de første meldinger, så er vi på vej ind i en mandag med barsk vintervejr.

Det bliver formentlig også en af de sidste rigtig kolde dage, lyder det nu fra DMI, som står klar med forårstemperaturer i næste weekend.

Forhåbentlig kommer der også varmegrader til dagens tophistorie. Samson er nemlig ramt af en tysk kulde fra en ordning, som egentlig burde ligge lige til højrebenet:

Masser af tyske støttekroner til maskiner, der skinner glad til miljøet og klimaet. I Viborg producerer de masser af den slags – men nogle bureaukrater i det tyske landbrugsministerium ser ikke helt sådan på sagen og derfor er Samson ligesom en anden stor gigant indenfor gyllevogne Joskin heller ikke på den liste, som giver op til 40 pct. tilskud, når man køber deres grej.

Jeg har udtalelser fra Samson og mere om sagen lige om lidt.

Først lige et par hurtige historier.

Folk køber igen sneudstyr

Her til morgen har jeg lagt en anden meget aktuel historie ud. Før jul så det meget sort ud med afsætningen af snemateriel for Præstbro Maskiner, der ellers har meget at byde på indenfor det segment. Men det har de sidste uger naturligt nok gjort en del ved. Og måske der kan nås at sælges mere i de kommende dage, hvor der loves sne og snefygning, inden vejret slår om.

Læs Flemming Larsens kommentarer til årets vintersæson her:

Egentlig bliver sneudstyr ikke købt som impulskøb – men så blev det koldt

”Sikkerheden omkring Kuhn løftet”

Sidste uges store historie blev aftalen mellem MI og hollandske Reesink om salg af den del af MI, som står for distribution af landbrugsmaskiner som Kuhn og Rauch. Til weekendens udgave af LandbrugsAvisen har jeg talt med flere maskinforretninger, som ser frem til, at den store Kuhn-importør i Benelux-landene nu også vil til at servicere og tjene penge på det danske marked.

Læs med: ’Sikkerheden omkring Kuhns produkter er løftet’

Samson i infight med den tyske regering

Og så skal vil til historien bag dagens overskrift.

Et investeringsprogram, der skal kanalisere miljø- og klimavenlige maskiner ud til tyske landmænd kunne umiddelbart virke som en gave til den danske gyllevognsproducent Samson Agro.

Dansk teknologi med klar miljøprofil, virker oplagt – og har i de senere år givet Samson vækst på markeder som det tyske netop på grund af stigende miljøkrav, som den danske teknologi har været designet efter igennem mange år.

Men de tyske embedsmænd, der har designet den nye tyske støtteordning, har udpenslet nogle specifikationer på gyllevognenes pumper, der udelukker Samson i første omgang. 

Det tyske landbrugsministerium har nemlig valgt at for, at gyllevogne kan blive støtteberettigede, så skal aflæssepumpen være en bestemt type, som er anderledes end den pumpe, som Samsons vogne er udstyret med.

Det rammer Samson, men også en af Europas andre store spillere indenfor gylleudstyr, Joskin, som heller ikke lever op til kravet.

Designet af programmet og det faktum, at første uddeling i december foregik efter et første-til-mølle-princip, hvor de landmænd, der søgte først, fik støttekronerne indenfor et par timer, omtales flittigt i tyske landbrugsmedier i disse dage, hvor ordningen omtales som ”landmands-milliarderne”.  

Adm. direktør for Samson Lars Henriksen oplyser, at Samson arbejder hårdt på at få de tyske politikere og myndigheder til at ændre på kravene, inden programmet igen åbnes op for nye ansøgninger.

”Vi udfordrer beslutningen i øjeblikket, og der foregår arbejde med landbrugsministeriet lige nu, både fra os, men der er også mange andre, som er utilfredse. Vi vil have det ændret, dels, fordi det er fagligt forkert, og dels fordi det tyske landbrugsministerium ifølge EU-reglerne ikke har lov til at specificere en teknisk løsning, men skal komme med et krav til udbringningen. Det er simpelthen ikke den mest miljøvenlige løsning med deres krav til pumpen. Vil man have mere miljø, så skal man stille krav til nøjagtigheden i udbringningen, og det udfordrer vi dem på”, siger han og forventer, at tingene vil blive ændret i den kommende tid, fordi presset fra mange sider er stort.

Om konsekvenserne hvis Samson ikke får omstødt kravene, siger han:

”Det ved jeg ikke. Vi vil miste dem, som vil få tilskud til en vogn. Det vil koste os vækst, men ellers går det tyske marked fint for os. Vi får stadig ordrer dernede fra uanset, om kunderne får støtte eller ej”, siger han.

Inden vi slutter morgenposten skal vi lige se nærmere på sidste uges udvalgte maskine:

Traktoren som vandt den store test

Fredag stillede vores traktorekspert John Christensen skarpt på en maskine:

En Claas Arion 440 CIS Hexashift. Hvorfor?

Jo i sensommeren testkørte han traktoren i Finland og seks konkurrerende allround-traktorer omkring 120 hestekræfter sammen med vores internationale testpartnere.

Claas’en blev i et tæt løb kåret som den bedste foran modeller fra New Holland og Valtra.

Om Claas’en skriver han bl.a.:

”Generelt set er det et miks af egenskaber, der sender den grønne traktor til tops. Herunder også betjening og komfort i kabinen. Eftersom klassen omkring de 120 hestekræfter nærmest kalder på ordet allround, så er alle traktorerne testet intensivt i både marken, på vejen og med frontlæsser”, lyder det i artiklen.

Ugens maskine: Derfor vinder grøn frontlæssertraktor over konkurrenterne

Hvis du er stiv i tysk, så kan også læse den hos vores tyske venner fra Profi, som har fået lov til at købe et eksemplar af vores test og dele den med læserne – som vi i øvrigt fast gør det med en række af deres test i TraktorTech.

Se her: 7 x 120 PS im Vergleich: Claas, JD, MF, McCormick, NH, Valtra und Zetor - Teil 1

40 år med Eli og Traktorgården

Traktorbranchen er fyldt med folk, som bliver ved og ved – og som ikke lige trækker sig tilbage bare fordi, man har nået pensionsalderen. Dertil er arbejdet med maskinerne og måske endnu mere mødet med eller de mennesker, man møder på vejen, for spændende til at slippe. Sådan er det i hvert fald for Eli Skøde Kristensen, der for en uge siden rundede de første 40 år hos Traktorgården Give Aps, som han selv startede og siden har generationsskiftet med sin søn Søren. Eli er ugens profil og er ikke nærig med at dele oplevelserne undervejs med os.

Se her:

Efter 40 år i business: Fik gjort skolelærer til høstmand og agerede bank under kornpris-rally

To kendte messer aflyst

Som bekendt er årets Agromek udskudt på ukendt tid pga corona. Britiske Lamma skulle være afholdt i maj. Selvom briterne er længere med vacciner erkender de britiske messearrangører, at en stor messe i maj nu er et race, som de ikke når at vinde. Messen er aflyst og afholdes først næste år.

Nutrifair i Fredericia kom til samme konklusion i sidste uge – og sætter nu næste messedato til januar næste år.  

Vil du ha’ kontrakten – kør grønt

Som en del af min godnatlæsning i går aftes var jeg lige et smut forbi det udmærkede medie for entreprenørmaskiner, norske anleggsmaskinen.no. Her kunne de fortælle om en accelererende trend, som jeg tror man ikke skal være fremtidsforsker for at udtale sig om. Stadigt flere opdrag får tilknyttet miljø- og klimakrav. I Norge betyder det nu, at landets svar på Vejdirektoratet, der deroppe styrer entrepriser på bl.a. vedligehold og snerydning på landets store veje nu favoriserer entreprenører, der kommer med eldrevne maskiner eller maskiner med bedre miljøregnskab.

Se her:

SVV innfører miljøkrav i driftskontrakter

Sker fremover

Jeg læste et sted, at 600.000 danskere normalt drager på skiferie. En del holder alligevel lidt vinterferie med ungerne hjemme eller i sommerhuset. De skal lige huske, at på fredag kommer der nok et statement eller to fra John Deere, som kommer med årets første kvartalsregnskab fra den kant.

Ugen efter stjæler New Holland mediebilledet med et større internationalt pressemøde. Her fortæller danske Lars Skjoldager bl.a. nyt fra de gule høstmaskiners verden - og ellers kan vi godt forvente nyt på traktorfronten.

Claas har i øvrigt meldt sig på banen med andre nyheder – ligeledes online – til marts.

Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.