Stor dansk maskinproducent i blodrødt regnskab: Ramt af tørke, mandatsvig og andre øv-sager

Hardi kom skidt igennem 17/18-regnskabet. Direktør tror dog på bedre tider for den store danske sprøjteproducent.

En ulykke kommer sjældent alene, siges det. Og for den danske sprøjteproducent Hardi International så var 17/18-regnskabet ifølge direktør Sten Kjelstrup netop et eksempel på dette.

Den fransk-ejede virksomhed kom nemlig ud med decideret blodrøde regnskabstal.  Ud af en omsætning i moderselskabet på 503,7 mio. kr. endte det med et underskud på hele 59 mio. kr før skat - og svidende 54,8 mio. kr. efter skat.  Det er dermed det dårligste resultat for selskabet i de sidste fem år, der i øvrigt alle har givet underskud på bundlinjen.

"Det har overordnet været noget øv. Mange ting havde vi forberedt og nogle kom som en tyv om natten", forklarer adm. direktør i Hardi International, Sten Kjelstrup. Det sidste endda med helt regulært tyveri, forklarer han.

"Generelt har vi haft et rigtig dårligt år, hvor mange ting er gået imod os. Hele Østersøregionen, hvor vi har nogle af vores største hjemmemarkeder, har været i tørke, og det samme i Australien, som er et af vores store markeder.  Det betyder, at vores omsætning på de markeder har været drastisk faldende", forklarer han og tilføjer, at alene dette har medført et fald på op mod 100 mio. kr. i omsætningen for gruppen.

"Samtidig har vi også haft nogle valutasmæk, både fra den amerikanske og australske dollar, men også fra norske og svenske kroner".

Amerikansk forhandler svindlede

Tyveriet handler om en større sag i det amerikanske, forklarer Sten Kjelstrup.

"Vi havde en sag om mandatsvig hos en af vores meget store amerikanske forhandlere. Han har tyvstjålet og bedraget os. Nu er han fanget af FBI og sidder i statsfængsel, men det får vi jo ikke mange penge ud af", forklarer direktøren.

"Det drejer sig om et par millioner dollars, altså 10-12 mio. kr.  Det er selvfølgelig en sur en at få smidt i hovedet".

Indkøring af fransk datter trækker ud

Den sidste årsag til det massive underskud skal findes i, at Hardi i juni 17 overtog et andet af den franske ejer Exel's datterselskaber; nemlig det franske Matrot.

"Det fylder kun 5-7 procent af vores omsætning, men det havde næsten lige så stort et underskud. Så vi var godt klar over, at det var en tung opgave, men den har sandelig ikke været mindre tung. Det har kostet os en væsentlig slat penge og taget mere tid end forventet", siger Sten Kjelstrup om selskabet, der laver selvkørende sprøjter med bomme foran.

"Vi forventer gode synergier i det, når det er kørt ind", siger han.

Forventer nu sorte tal

Resultatet for det kommende år forventer direktøren nu vil blive markant bedre - omend ordreindgangen fortsat er mærket af tørken.

"Da vi gik ind i 17/18, havde vi gearet vores produktion til en væsentlig større omsætning. Derfor er vores arbejdskapital voldsom, for vi stod pludselig på grund af tørken, med komponenter, der ikke havde noget hjem", siger han.

"For det kommende år forventer vi en toplinje på niveau med sidste år og at det så bliver væsentlig bedre på bundlinjen. Vi har ikke en forventning om en væsentlig omsætningsstigning, selv om mange ting begynder at flaske sig på en helt anden vis" siger direktøren, der dog "ikke lover en glamourøs bundlinje, men mere sådan plus/minus".

"Landbruget er inde i en turbulent periode med megen snak om kvælstof, både i Danmark og Tyskland og også om miljø. Der er relativt stort pres på hele miljøsiden, men for os er det positivt, for det betyder, at landbruget må investere i teknologisk højtydende og præcist udstyr", siger han og tilføjer:

"Vi buldrer frem i Østeuropa, men også den sydlige del af Tyskland rykker.  Og det franske marked, hvor vi har 20 procent af vores omsætning, begynder igen at vise positive tegn. Det har ellers været underdrejet nogle år. Så nogle ting ser godt ud". 

Faktaboks

Hardi International - regnskab 17/18 (16/17 i parentes)

omsætning 503,7 mio kr. (489,7)

Resultat før skat -59,1 mio. kr. (-25,5)

Balance 595,6 mio. kr. (589,4)

Medarbejdere 393 (367)

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.