Stor maskinhandler får kæmpe underskud
Landmænds manglende lyst til at købe nye maskiner i sidste halvdel af 2016 samt en historisk ringe høst på Lolland Falster har lavet dybe skår i maskinhandlerens resultat.

Efter et par svingende år med overskud af forskellig grad, brager indtjeningen for 2016 helt i bund og ender med et blodrødt minus på 7,3 mio. kr. for maskinhandleren Johannes Mertz A/S. Året forinden landede der ellers knap 1,5 mio. kr. på bundlinjen i selskabet. Det nye underskud svarer til en nettomargin på minus 2,8 procent.

Det fremgår af det netop offentliggjorte årsregnskab.

Ifølge selskabet selv har 2016 været et usædvanligt år præget af langsigtede investeringer, og ledelsen peger især på landmænds forsigtighed over for nye investeringer, samt at markedet på Lolland Falster var mærket af »en for området, historisk ringe høst samt stor usikkerhed omkring fremtidig dyrkning af sukkerroer«.

Stort hul i egenkapitalen

Det millionstore underskud skærer en tredjedel af egenkapitalen, der ender på godt 14,7 mio. kr. mod 22 mio. kr. året forinden. Det svarer til en soliditetsgrad på 13,4 procent.

Det er dog ikke noget, der bekymrer Christian Holst, adm. direktør i Johannes Mertz A/S.

»Vi har tidligere lavet et underskud i den størrelsesorden, og det er da klart, at det tynger, og at der er noget, der skal bygges op igen, men det er ikke noget, vi som sådan ryster på hånden over,« siger han med henvisning til regnskabsåret 2009/2010, hvor virksomheden endte med et minus på 6,4 mio. kr.

Investeringer i fremtiden

Johannes Mertz A/S, der sælger og servicerer nye og brugte landbrugs-, skov-, og havemaskiner og redskaber ud fra bl.a. Maribo, Nykøbing Falster og Ringsted, flyttede i sommeren 2016 hovedsædet til et moderne nybyggeri i Maribo. Den flytning har i betydelig grad påvirket årets resultat, skriver ledelsen i beretningen.

»Vi har lavet investeringer for at være klar til den fremtid, vi står over for, hvor der er færre landmænd. Derfor har vi bl.a. samlet to afdelinger i Maribo og effektiviseret på både reservedelshåndtering og værkstedsstyring. Og det er klart, at med sådanne investeringer, så er der nogle, der kan nedskrives, mens man bare må tage nogle andre,« siger Christian Holst.

 

Godt salg i 2017

Selv vurderer ledelsen i Johannes Mertz A/S det fremlagte årsregnskab som utilfredsstillende, men glæder sig samtidig over, at markedsandelen på traktormarkedet er øget væsentligt i 2016 til trods for et vigende traktorsalg i Danmark.

Den øgede markedsandel er også en af grundene til, at Christian Holst forventer at præsentere sorte tal på bundlinjen igen i det kommende årsregnskab for 2017/2018.

»Lige nu er forventningerne fantastiske, og vi har haft et dobbelt så stort salg sammenlignet med de to første måneder sidste år. Så det salg, vi manglede sidste år, det har vi fået nu her i begyndelsen af 2017,« siger han.

Omsætningen i Johannes Mertz A/S tog også et mindre dyk i det forgangne år og lander for regnskabsåret 2016 på 265 mio. kr. mod 282 mio. kr. året forinden. Det er et fald på seks pct.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.