Stor New Holland-forhandler igen over 300 mio. kr. efter træls start

For regnskabet for 2018/19 havde J. Hundahl forventet nedgang efter en kold tyrker i årets første måneder. Men omsætning og indtjeningsniveau holdt alligevel stik.

Det startede som en kold tyrker.

Begyndelsen på regnskabsåret i efteråret 2018 var absolut ikke nem.

Landmændene var stadig præget af tørken fra den hjembragte høst, og lysten til at købe maskiner var absolut ikke overvældende.

Derfor var forventningen også, at landets største New Holland-forhandler J. Hundahl, der har en aktie i omkring hver fjerde solgte New Holland-traktor i landet, ville miste noget terræn i året.

”Det var en langsom start. Der skete for lidt i første halvår i vores regnskab. Det var lidt, som det hele startede som en kold tyrker”, beretter medejer, sælger og bestyrelsesformand Erik Hundahl.

Alligevel krydser omsætningen for året 313 mio. kr. - som året før. Knækket kom et stykke ud på foråret, da landmændenes frygt for at ramme endnu en tørkesæson drev over.

”Det rettede sig, og der kom en masse handler ind i alligevel. Her begyndte man at se, at der kom korn op af jorden og græs og foder til køerne. Der blev verden normaliseret”, siger han.

Helt anderledes handelsklima nu

I år kigger Erik Hundahl fremover efter en anderledes optimistisk start på regnskabsåret.

Salget de første på måneder har været stærkt - bl.a. stærkt forbedret af svineprisernes udvikling har givet mange landmænd en helt anden økonomi.

”Det er da dejligt, at der bliver tjent penge i landbruget igen. De sidste fire måneder har de bare banket noget gæld af. De køber også noget. Vi har en større omsætning på maskiner end de første to måneder sidste år. Men kunderne er også opmærksomme på, hvad de gør. Det kører sådan set meget fornuftigt. Vi har ikke det store at klage over", sammenfatter han det. 

Indtjening holdes

På bundlinjen kom J. Hundahl også igennem på nogenlunde normalt niveau med et resultat før skat på 5,8 mio. kr. mod 4,9 mio. kr. året før.

De senere år har indtjeningen været en smule mærket af, at virksomheden i fortsat vækst har bygget en ny og større afdeling i Skive og lukket en gammel indeklemt afdeling inde i byen ned.

Ifølge Erik Hundahl koster investeringen i det nye maskinfaciliteter på mere end 2.000 kvadratmeter med stort værksted, udstillingshal og tilhørende lagerhal ekstra omkostninger i både det foregående og netop indlevede regnskab. Til gengæld leverer den nye afdeling ved hovedvejen rundt om Skive by bedre rammer både i forhold til kunderne og hverdagens opgaver for medarbejderne.

”Der kommer flere og flere kunder til – også i forhold til gamle Skive. Vi er mere synlige og nemmere at komme til. Arbejdsmiljøet er også bedre, og vi kan udføre reparationerne meget hurtigere med nogle meget bedre hjælpemidler. Det er faktisk helt vildt, hvad det betyder”, siger han.

Det hele startede i øvrigt tilbage i 1956, hvor forældrene til Erik og Søren Hundahl(firmaets direktør) overtog en lille smedeforretning, der blev drevet videre med både smede, maskinforretning og vvs-aktiviteter. 

Fra 1984 kom sønnerne med. I dag har virksomheden udover sine egne afdelinger i Thisted og Skive medejerskab i Skjern Maskinforretning og senest en medejerandel på 40 pct. i Traktorgården Give.  

Det opkøb kom i stand i efteråret, da Hundahl fik tildelt Maskinpartners gamle New Holland-pastorat i den midterste del af Jylland omkring Grindsted og skulle finde en løsning til at varetage det salg.  

Erik Hundahl er den ene del af ejerkredsen i J. Hundahl, der også udgøres af hans bror, Søren Hundahl og sælgerne Claus Sørensen og Martin Dalgaard, der senest er kommet til i ejerkredsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.