Storproducent af traktorer til danske landmænd i fremgang – men børsen var lunken
Producenten af Fendt, MF og Valtra Agco solgte 150.000 traktorer i Vesteuropa i 17, hævede omsætningen og tjente flere penge. Men børsreaktionen var negativ.

Det kan være utaknemmeligt at være en børsnoteret virksomhed.

Traktor- og maskinproducenten Agco, der mest er kendt for at producere Fendt, MF og Valtra-traktorer, gik i går ud med et årsregnskab for 2017 med 12 procent vækst på omsætningen til nyt niveau på ca. 50 mia. kr. Samtidig voksende overskuddet også med nogle procentpoint til ca. 1,1 mia. kr.

Alligevel faldt kursen på aktien, der er noteret i New York, adskillige procentpoint umiddelbart efter.  

Ifølge nyhedstjenesten Seeking Alpha, der følger aktørerne på det amerikanske aktiemarked, skyldes den negative stemning, at markedet havde forventet en bedre afslutning på året for Acgo og højere forventninger til det nye år.

For 2018 forventer Agco nemlig et rimelig uændret traktorsalg på 150.000 traktorer i Vesteuropa, fortsat omkring 88.000 traktorer i Nordamerika og en moderat stigning i Sydamerika fra 2017-niveauet på 56.000 traktorer. Traktortallene er i øvrigt renset for de mindste modeller.

Et af Agcos gode markeder var i øvrigt Danmark, hvor producenten med mærkerne Fendt, MF og Valtra næsten satte sig på en tredjedel af traktormærket, når man tæller de helt små modeller fra.

Børsanalytikeren Sebtastian Kunne, fra Joh. Berenberg, Gossler & Co bemærkede i forbindelse med Agcos præsentation af regnskabet, at selskabet ser mindre positivt på markedsudviklingen end hovedkonkurrenterne CNH og John Deere.

Agcos koncernchef, tyskeren Martin Richenhagen, forklarer det med en vis form for konservatisme i Agcos estimater.

”Vi ønsker typisk at være lidt mere realistiske/konservative. Det forklarer forskellen. Det har vi også set i de seneste år. Alt i alt vil det være skønt, hvis vi tager fejl, men vi vil organisere vores omkostninger efter det her budget”, siger han.

De forbedrede finansielle resultater for 2017 kommer efter, at Agco bl.a. fik hævet traktorsalget med fire procent i Europa og 13 pct. i Sydamerika, mens det stort set var uændret i Nordamerika. ”Over There” blev der til gengæld solgt 10 flere mejetærskere, mens det krøb nedad med seks procent i Europa.

I alt øgede Agco produktionen i 2017 med tre procent, og forventer samtidig at hæve den samlede produktion igen med 4 pct. i 2018.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.