Stort fremskridt: På nippet til at læse maskindata på tværs af mærker

Et simpelt software plug-in gør det muligt at læse og bruge data på tværs af maskiner og åbner dørene mere på klem mod det digitale landbrug og begrebet IoT, Internet of Things.

Det har været en kæphest uden lige i adskillige år. Har du data fra én traktor, så kniber det gevaldigt med at bruge selv samme data i et program fra- og/eller i en traktor af andet mærke.

Nu ser det imidlertid ud til, det lysner for enden af tunnelen. I går 1. marts demonstrerede en projektgruppe nemlig et nyt stykke software, der let kan oversætte data mellem de forskellige mærker til et standardiseret format.

Projektgruppen tæller blandt andet Aarhus Universitet, der gennem længere tid har arbejdet med problemstillingen i forskningsregi. Men det slagkraftige er, at projektgruppen også inkluderer to af de helt store spillere på markedet, Agco og CNH Industrial, som vil kunne sætte gang i en kommerciel løsning. Gruppen tæller også Grimme, Kverneland, Wageningen Universitet, 365FarmNet, Agrointelli - og så altså Aarhus Universitet.

 

Data frit mellem maskiner

Begrebet Internet of Things har stort potentiale til at øge effektiviteten i landbruget. Men indtil nu har produkterne fra de forskellige producenter delvist spændt ben for muligheden på grund af de forskellige formater og andre finurligheder blandt de forskellige løsninger.

Men ved at bruge et open source værktøj ved navn ADAPT har gruppen lavet et stykke software baseret på en universal data-model, som automatisk oversætter de forskellige maskinsprog til et standardiseret format.

Med det grundlæggende arbejde på plads vil projektgruppen nu kaste sig over næste step, hvor man vil udvikle et gennemsigtigt kommunikationsnet i realtid mellem maskiner og redskaber - naturligvis helt uafhængig af, hvilken farve, grejet i marken har.

Her vil man bygge videre på den eksisterende software og samtidig samarbejde med AEF (Agricultural Industri Electronics Foundation). AEF er en uafhængig organisation med repræsentanter fra 200 virksomheder og som arbejder på netop at skabe gennemsigtighed inden for teknikken i landbruget.

Arbejdsgruppen er en del af et større projekt ved navn Internet of Food and Farm 2020. Projektet har fået 30 mio. euro i støtte fra EU til drastisk at øge produktivitet og bæredygtighed indenfor den grønne sektor.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.