Succesfulde maskinproducenter: Svært at kalkulere hurtigt og dygtigt nok

Trods prisstigninger er der ikke blevet skruet ned for efterspørgslen efter danske maskiner, lyder det i maskinernes egen faste mandags morgenpost.

God mandag morgen

Måske holder du vinterferie, måske ikke.

Uanset skal du ikke snydes for seneste nyt fra maskinernes verden.

Det bliver en morgenpost i tidens tegn: Inflationens.

Fredag havde jeg en snak med et par hæderkronede danske maskinproducenter. Både Dalbo og He-Va har oplevet at deres leverandører af stål og komponenter har hævet priserne betragteligt det sidste års tids. I et kapløb med tiden har de også løbende hævet priserne – og hvornår rammer man så væggen, hvor kunderne ikke kan følge med længere?

Få mere at vide om prisstigninger, leveringssituationen – og den succes de danske producenter har med at få solgt maskiner for tiden, lige om lidt.  

Laver en Kia med ny traktor-model

Først skal I lige høre om ny traktormodel, som netop er landet på dansk jord – nærmere bestemt en ny Kubota M6, der egner sig som frontlæssertraktor og for den lidt mindre type landbrug.

Importøren Nellemann Machinery er godt klar over, at mange i landbruget ikke har traditioner med at handle Kubota. Når man snakker med Nellemanns folk, så står det klart, at man har overvejet, hvordan man kan overbevise kunderne om, at det er et sikkert køb, selvom man aldrig har prøvet traktormærket før. Løsningen er blevet en pakke med ekstra garanti til køberne lidt i stil med det, som bildelen i Nellemann fik udrullet med Kia, hvor netop en lang garanti blev et rigtig godt salgsargument.  

Læs mere om Kubotas nye M6-modeller, der går fra ca. 120 til 140 hk her og deres nye garanti:

Udvidet garanti skal bane vejen for Kubota

Bæltespecialist går til sprøjterne

Bælter er mest noget, som vi kender på nogle stortraktorer og udvalgte mejetærskere og finsnittere. Jeg faldt lige over en interessant artikel hos britiske Profi om en lille italiensk virksomhed, som er specialist i at lave bælteløsninger. I de seneste år er der kommet et stigende antal selvkørende sprøjter med på listen. For nylig blev enhed nr. 17 leveret på en selvkørende Grim-sprøjte.

Langt de fleste er leveret til selvkørende John Deere sprøjter og et par enheder fra Dammann og Berthoud, lyder det i artiklen fra Profi

Trods store prisstigninger har danske maskinproducenter travlt

Og så skal vi til historien bag overskriften.   

Hos den danske redskabsproducent Dalbo arbejdes der for tiden hårdt for at få de nye produkter klar til forårsarbejdet rundt omkring i Europa.

Trods gentagne prishævelser på over niveauet 8-12 procent - efter gentagne prisstigninger råvarerne og komponenterne til jerntunge produkter – er kunderne rundt omkring hos forhandlere langt fra blevet skræmte.

”Nej, det ser ikke sådan ud endnu. Det kan selvfølgelig blive en udfordring, at landmanden også skal betale mere for energi og kunstgødning”, siger adm. direktør Carsten Jensen.

Han oplever stadigvæk, at corona spiller ind, når der skal hentes råvarer hjem til produktionen.

”Situationen er absolut ikke blevet bedre. Både transportsituationen og varesituationen er absolut ikke blevet bedre. Det skifter lidt fra uge til uge og dag til dag. Det er typisk de samme leverandører, som har været bagud længe. Selvom vi ser en kraftig inflation, så ser vi ikke en nedgang i efterspørgslen. De kommer ikke rigtig helt med,” forklarer han.  

Hos He-Va forklarer direktør Villy Christiansen, at man har kørt med overarbejde i meget lang tid for at følge med. Omsætningen er steget med tyve procent i 2021, og det store problem har egentlig været, at kapaciteten på fabrikken ikke har været stor nok.

”Vi har altid skiltet med, at vi kan levere med kort varsel. Det har vi haft glæde af, så vi hurtigt kunne levere maskiner i sæsonerne. Nu kniber det. Kapaciteterne er for lille til det, som vi kan sælge”, fortæller han.

Hos He-Va har udfordringen faktisk ikke været mangel på dele og komponenter. Noget af det, som man ellers ville købe i Fjernøsten, er blevet hentet i Europa – og tiderne taget i betragtning, er det gået fint med at få fat i inputvarerne. Prissætningen har til gengæld været svær, lyder meldingen fra Villy Christiansen.

”Det er svært at kalkulere hyppigt og dygtigt nok. Eks. sådan noget som transporter er svært. Vi har stålprisetillæg, og vi er spændte på, om det har været nok”, siger han.  

DM&E: Koster syv procent mere

Og så indledte jeg jo med at skrive om inflationen, som vi nok er mange, der har opdaget, at det ikke kun er maskinerne, som er blevet dyrere at købe.

Hos maskinstationerne følger deres brancheorganisation løbende med og opgør priserne. Forleden skrev de ud til medlemmerne, at de nu bruger syv pct. mere på lønninger og energi og løbende omkostninger. Av!

Apropos DME, så er der i i morgen premiere på en ny omgang af DM&E’s eget magasin til medlemmerne, DM&E Magasinet. Ansatte ude hos maskinstationerne kan bl.a. møde en entreprenør, som har fået en helt særlig licens til at pleje og passe arealer, mens lyntogene susser lige forbi dem.  

Og så kan man også møde en flittig mand, som har kørt rundt og levet seks af ugens dage i en campingvogn i 35 år, fordi det passede bedst med hans job ved rattet på en stor skovmaskine. 

Surrealistisk tur til Ukraine

En fra maskinbranchen, som også kommer rundt, er Peter Hansen fra Cormall.

Ifølge DR var han på vej hjem fra Ukraine i løbet af weekenden - ligesom en del andre danskere, som i øjeblikket følger Udenrigsministeriets anbefaling om at rejse ud af landet nu.  

I historien fortæller han, hvor surrealistisk det har været at besøge hans egne investeringer i landbrug i Ukraine i de her dage, hvor der snakkes om krig i det store land i øst.

”Den almindelige oplevelse, når man går rundt hernede og er til møder, det er ikke, at der er noget nært forstående”.

- ”Så det er en mærkelig, surrealistisk oplevelse - altså alt det vi læser, og så den virkelighed vi bevæger os rundt i”, siger han til DR.

Det er selvfølgelig snakken om Ruslands mere end 100.000 tropper tæt på Ukraine, som alle snakker om lige nu. Og en evt. krig er også noget, som vil påvirke dansk landbrug på makroniveau - og ikke mindst en række danske landmænd og investorer indenfor landbruget, der som Peter Hansen er aktive i landet.

Vi skal også lige nå et par korte nyheder, inden vi runder af for i dag.

  • Claas fejrer for tiden, at der nu er gået 100 Jaguar-finsnittere ud af fabrikken med bælter.
  • Hos Kubtoa kan man fortælle, at den europæiske topmodel M7 nu er leveret i 10.000 enheder.  
  • Både CNH og Agco viste flot vækst i nye regnskaber i sidste uge. Agco kunne bl.a. fortælle, at den meget omtalte Ideal-mejetærsker for alvor er blevet spyttet ud på markedet det sidste års tid:  Læs mere her: Ideal-mejetærskeren på stærk fremmarch
  • Der var pænt med indregistrerede traktorer i januar. New Hollands T7'er kom tilbage i toppen. Få oversigten her: Kendt New Holland og 400 hestes Fendt rocker i traktorligaen
  • Mange danske landmænd bruger CropManager fra Seges til at håndtere deres præcionsarbejde. Forleden gik Valtra ud og fortalte, at det nu bliver lidt lettere i den praktiske hverdag. Data skal nemlig ikke længere transporteres med USB-stik ud i traktoren, når tildelingskortet skal uploades til traktoren.  

Sker i denne uge

Sidst på ugen slutter John Deere ugen af med et nyt kvartalsregnskab – hvor man bl.a. skal lægge mærke til bemærkninger og spørgsmål om John Deeres nye autonome traktor.

Ha’ en fortrinlig uge – med eller uden brædder under fødderne.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.