Super overblik: Den finder op til 97 procent ukrudt

Brøns Group har forhandlingen af CultiWise droneteknologien, som kan give store besparelser på ukrudtsbekæmpelsen.

Det er Brøns Group, der nu i halvandet år har haft forhandlingen af CultiWise, som kan arbejde sammen med alle Isobus-sprøjter. Systemet er et raffineret samarbejde mellem dronen, som tager billeder af marken, hvorefter Cultiwise kan registrere markens ukrudt, og marksprøjten, som forsynes med det genererede kort og udbringer kemien herefter.

- Det kan bruges af alle mærker. Generelt kan man sige, at præcisionslandbrug er noget, der tager tid, i hver fald lige til at begynde med, indtil man bliver fortrolig med det. Så bliver det meget nemt, og det er virkelig noget, der kan skabe værdi for landmanden, hvad enten det er graduering af gødning eller spotsprøjtningskort man arbejder med, siger tekniker Mikael Andersen fra Brøns Group, hvor man melder om stor interesse for CultiWise.

Han forklarer, at dronen blot bliver bedt om automatisk at overflyve en bestemt mark. Den har et RGB-kamera samt et multispektralt kamera, som tager billeder af afgrøden - et billede for hvert halvandet sekund. Derefter uploades billederne i CultiWise, som automatisk danner et spotsprøjtningskort, som viser, hvor marken har behov for behandling og hvor stort et areal, der skal sprøjtes. Dermed ved man, hvor meget der skal opblandes i sprøjten før start. Og det er de kort, som anvendes, når man efterfølgende kører i marken med sprøjten, som tildeler kemien der, hvor behovet er.

Ikke billig

- Testene har vist, at CultiWise kan finde op mod 97 pct. af den uønskede vækst. En billigere drone med simplere kamerateknologi vil måske kun være i stand til at finde 50 eller 70 pct, siger Mikael Andersen, der gerne indrømmer, at CultiWise ikke er nogen billig løsning, men ifølge ham den bedste.

Det er vigtigt at man kan finde det hele, når man flyver, samt at man ved præcis, hvor i marken sprøjten vil åbne for dysserne. Det er derfor også vigtigt, at dronen flyver med RTK signal.

- Alt afhængig af udstyr koster dronen 250.000 kr. Beregningerne viser, at den er rentabel på ejendomme fra ca. 500 hektar og opefter. For mange vil det være en oplagt mulighed at gå sammen med andre om investeringen, siger Mikael Andersen, der tilføjer, at netop den drone, Brøns tilbyder, er anbefaldet af CultiWise og har stor kapacitet, da den kan overflyve og fotografere en ha/min.

 

Stort tema om præcisionsudstyr

Du kan læse meget mere om udstyr til præcisionslandbrug i den nye udgave af LandbrugsAvisen 20. maj. Avisen kan både læses som epaper her på siden, hvis du er logget ind eller som papiravis, hvis du er så heldig, at du er abonnent og modtager den fra dit bud hjemme på ejendommen.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.