Supertærsker leveret på Bornholm: ”Jeg er næsten forelsket”

Den først handlede Ideal-tærsker i Danmark er blevet leveret, og begejstringen vil ingen ende tage.

Brændegård Agro I/S nær Østermarie på Bornholm har fået leveret deres Sorte Ideal-tærsker i MF-indpakning.

Tærskeren var den første, der blev handlet i Danmark, og er den store model med 650 heste, 17.100 liters korntank, brede bælter foran, brede hjul bagtil og 40-fods Powerflow-skærebord. 

Indtil videre har tærskeren kun kørt otte-ti timer, men medejer af bedriften Sune Steen Larsen er allerede begejstret. 

”Der er ikke ret meget at udsætte på den. Det spiller bare. Jeg er næsten forelsket”, siger landmanden. 

Foreløbig har han ikke lukket helt op for maskinens formåen, da han har kørt i liggende vinterbyg. Men det klarer den sorte maskine fint. 

”Den vinterbyg vi kører i ligger lidt ned med tæt på halvanden meter strå. Det tager den uden problemer, og det giver 10,3 ton i snit”, siger Sune Steen Larsen. 

Tærskeren er den første, der er handlet, men der er efterfølgende handlet flere til høsten 2019.

Har tilpasset maskinen lidt

Han er ovenud begejstret for den rummelige, støjsvage kabine, og at den medfølgende skærebordsvogn løber lige efter tærskeren, så den er nem at køre med. 

Desuden er tærskeren nem at håndtere.

”Det ligger næsten allerede på rygraden her efter et par dage. Der er masser af indstillingsmuligheder, skærmene kan man stort set placere som man vil, sædet og armlænet fungerer rigtig godt, og der er køling i sædet”, siger den begejstrede pilot. 

Også softwaren Harvest Plus, der tillader indstillinger for bl.a. acceptabelt spild, kører smertefrit. 

Dog har de på Brændegård Agro ikke kunnet dy sig for at tilpasse maskinen lidt ekstra. 

”Vi har lavet lidt om på broerne i forhold til standard, og det har betydet, at den har været mere skånsom for halmen”.

Artiklen fortsætter under videoen.

Renser selv køler

En anden detalje Sune Steen Larsen er imponeret over, er hvor nem den er at blæse ren. Og at der er kompressor på maskinen, så den kan blæses ren i marken. 

”Jeg blæste den af i går aftes, og var overrasket over, hvor lidt halm og støv der sad. Køleren er desuden helt tæt, og den vender selv vingen ved kølerem og blæser støv væk. AGCO har lovet at give øl, hvis vi skal blæse køleren igennem i sæsonen” griner landmanden. 

Agco lover yderligere, at den 17.100 liter store korntank kan tømmes på 80 sekunder, og selv om han ikke har haft stopuret fremme er Sune Steen Larsen ikke i tvivl om, at det går stærkt. 

”Kornchaufførerne bliver lidt pressede, når de skal læsse. De vogne vi kører med nu, kan vi ikke læsse med fuld hastighed, så løber det ud over siderne”, fortæller Sune Steen Larsen. 

”Og sneglen kan justeres, mens vi læsser. Det er rart, og nyt med denne model”. 

Med andre ord glæder han sig til at høste de i alt 1350 hektar, der drives med kompagnon Karsten Westh, i driftsfællesskab med Preben Bjerregaard, Nexø. 

”Jeg forventer, at den her tager de 900 hektar, mens de andre to tærskere tager det sidste”, siger Sune Steen Larsen og tilføjer, at der skal en del til at fjerne ham fra sædet i sæsonen. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.