Svineproducent investerede i CO2-neutral opvarmning

Svineproducents investering i CO2-neutral opvarmning ventes at være tjent hjem på to et halvt år.

Der har været mange penge at spare for svineproducent Hans Pilgård, efter at han har fået etableret en CO2-neutral opvarmning af sine svinestalde.

"Nu kan vi fyre med træflis, bæredygtige træpiller eller overskudskorn, og samlet set har vi opnået en energibesparelse, som jeg næsten vil betegne som ekstrem. Og ja, det er store ord for en landmand," siger Hans Pilgård, der sammen med sin søn Per Pilgård har en svinedrift med cirka 615 søer og smågrise.

Siden etableringen har Hans Pilgård reduceret sine to gårdes olieforbrug med 37.000 liter olie og 35.000 kilowatt-timer el, hvilket svarer til en besparelse på 135.000 kroner pr. år. En besparelse der betyder, at investeringen er tjent hjem på omkring to et halvt år.

Energistyrelsens støtteordning

Projektet blev sat i gang med Hans Pilgårds lokale VVS-firma Agesen VVS og Energi Nord, som lavede en screening af hans produktion, der skulle undersøge mulighederne for at udskifte olie med bæredygtig biomasse. 

Det gjorde det samtidig muligt for Hans Pilgård at søge penge fra Energistyrelsens støtteordning til vedvarende energiprojekter i produktioner, herunder opvarmning af stalde.

I ansøgningen har han med hjælp fra Energi Nord vedlagt dokumentation på alt fra isoleringsgraden i ydervægge til staldenes ventilationsanlæg.

Det gav ham et tilskud på 274.000 kroner fra Energistyrelsen ud af den samlede investering på 600.000 kroner.

Faktaboks

Energistyrelsens støtteordning:

VE til procesordningen startede i 2013 og er etaberet som følge af energiaftalen fra 2012. 

Ordningen støtter virksomheder, der konverterer deres procesenergi til vedvarende energi eller fjernvarme.  

Der er afsat en pulje på 3,65 mia. kr. i perioden 2013-2021.

Emneord kvælstof

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.