Betalt indhold af Kverneland

Landmand: Nyt såsæt giver mere præcis udmadning

Et nyt luftassisteret såsæt udmader såsæden og gødningen hver for sig. Det var med til at gøre udslaget for Harald Palmvang, da han valgte at investere i nyt såudstyr i foråret 2022. Han mener, at systemet giver en mere præcis udmadning.

Noget af det, Harald Palmvang roser sit nye 4-meters Kverneland e-drill maxi plus såsæt for, er den meget ensartede fremspiring.

- En stor force ved det her såsæt er trykrullerne, der styrer sådybden og pakker jorden til omkring såsæden. Resultatet er, at jorden holder på fugten, så afgrøden spirer meget ensartet frem, forklarer Harald Palmvang, der driver Toftegaard ved Gunderslevlille nær Fuglebjerg på Sydsjælland.

Den sydsjællandske landmand investerede i det nye, luftassisterede såsæt til foråret 2022. 
Årsagen var, at han tilforpagtede 180 hektar og dermed fordoblede sit dyrkede areal til 360 hektar. Her dyrker han vinterhvede, maltbyg, vinterraps, rødsvingel, strandsvingel, spinat og - for første gang i år - også sukkeroer. 

Det nye såsæt afløste en 3-meters Väderstad såmaskine med gødningsplacering og et 3-meters rotorsæt - begge af ældre dato.


- Udover e-drill maxi plus såsættet har Harald Palmvang også andre maskiner fra Kverneland, blandt andet denne 3,5 meters Enduro Pro 3500 stubkultivator. Foto: Kverneland.

Individuel dybdejustering af såskærene

Kverneland e-drill maxi plus såsættet har individuel dybdejustering af såskærene samt opdelt tank med hvert sit rum til såsæd og gødning. Såsæden og gødningen udmades hver for sig og placeres i samme sårille. 

Harald Palmvang fik sit nye såsæt leveret med påmonteret frøsåkasse til såning af frøudlæg. Det betyder, at han kan så både korn og frøudlæg og gødske i samme arbejdsgang.

- Det, der først og fremmest gjorde udslaget til, at jeg valgte dette såsæt fra Kverneland, var, at det har individuel udmadning af såsæden og gødningen. Efter min mening giver det en mere præcis udmadning, forklarer han.

Luft og lys til frøudlægget

- Når vi sår frøudlæg i korn, sår vi kun korn i hver anden sårække og frøudlæg imellem kornrækkerne. Det betyder, at frøudlægget får mere luft og lys - og dermed bedre muligheder for at etablere sig. Selv her i 2023, hvor vi har haft en meget tør forsommer, er frøudlægget rigtig fint etableret, siger planteavleren fra Sydsjælland.

- Selv om vi med dette system reducerer udsædsmængden til korn med omkring 35 kg pr. hektar og kun sår i hver anden række, opnår vi tit det samme udbytte i kornet, fortæller han.

- Når vi sår vinterraps og placerer gødning i samme arbejdsgang, spreder vi samtidig sneglegift ud på jorden via frøsåkassens spredeplader, fortsætter Harald Palmvang.


Når Harald Palmvang sår frøudlæg i korn, sår han kun korn i hver anden rårække og frøudlæg imellem kornrækkerne, så frøudlægget får mere luft og lys. Foto: Kverneland.

Robuste redskaber

- Medvirkende til, at jeg valgte dette såsæt, var i øvrigt også, at jeg synes, at Kverneland´s maskiner er bygget meget robust, siger han.

Og den sydsjællandske landmand ved, hvad han taler om. 
Udover den nye Kverneland e-drill maxi plus såsættet rummer maskinparken på Toftegaard nemlig også en 3,5 meters Enduro Pro 3500 stubkultivator, en 5-furet riste-vendeplov samt en 7-meters Tiger 700 såbedsharve - alt sammen fra Kverneland.

- Jeg er rigtig godt tilfreds med det nye såsæt. Det laver et perfekt resultat, hvor ikke mindst den ensartede fremspiring tæller på plus-siden, lyder det fra Harald Palmvang.

- Det kræver til gengæld, at man bruger den fornødne tid på at manøvrere rundt i såmaskinens computer med dens lidt indforståede begreber, påpeger han.


Harald Palmvang fik sit nye 4-meters Kverneland e-drill maxi plus såsæt leveret med påmonteret frøsåkasse til såning af frøudlæg. Foto: Kverneland. 

Emneord sponsoreret, Kverneland, Såsæt, fremspiring, udmadning, afgrøder, ensartet, gødning, redskaber, maskiner, e-drill maxi plus

Betalt indhold af Kverneland

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.