Syv traktorer i stortest: Sikkert valg som frontlæssertraktor

John Deere 6120M CommandQuad i TraktorTech-test: 6M-ingeniørerne har fokuseret på kombinationen traktor/frontlæsser. Du kan virkelig køre traktor og frontlæsser med små bevægelser og til stor perfektion.

Denne artikel stammer fra TraktorTech nr. 2 2021, hvor vi gik tæt på de syv traktorer, som vi forinden havde testet i en stor multitest sammen med vores testkollegaer fra de medierne Koneviesti i Finland, Trekker Magazine i Holland og Bedre Gardsdrift i Norge under flere ugers test i Finland.
Traktorerne er: McCormick X6.420, New Holland T5.120 DC, John Deere 6120M, Valtra G 115 Active, Zetor Forterra HSX 120, Claas Arion 440 CIS og Massey Fergusson 5712S Dyna-6.
Mellem jul og nytår bringer vi enkeltartikler om de forskellige traktorer.

 

En lækker kabine, gode dosérbare bremsere og eminent stabilitet giver dig følelsen af at være kongen af frontlæsser-chauffører i 6M. Inklusive ekstraudstyr lander vores testtraktor på 1.057.993 kr., hvilket gør den til testens dyreste.

Motor og forbrug

Den mest kraftfulde motor (86,1 kW) og også den største boost. Vi havde dog ønsket en mindre model til testen. Momentkurven er stejl ved både høje og lave motoromdrejninger med et mærkbart peak-punkt omkring 1.800 o/minut, så der er rig mulighed for at arbejde optimalt med traktoren ved forskellige motoromdrejninger.

John Deere-motoren bruger i gennemsnit 254 g/kWh ved max. pto-effekt, viser vores målinger, og den har det største forbrug i testen ved maksimal effekt på hjulene.

Transmission

CommandQuad Plus med dens fire powershift-gear og seks grupper betjener man via fem orange knapper og det velkendte lille håndtag med scroll-hjul. Det er lækkert, at du hurtigt kan vælge mellem auto og manuel gearskifte bare ved at flytte håndtaget til højre eller venstre, men der er til gengæld ingen cruise-kontrol. Du kan kun begrænse kørselshastigheden via kørehåndtaget.

Transmissionen skifter hårdt mellem gearene, og der er ingen mulighed for at justere aggresiviteten. Du kan dog ændre startgear ret let. På selve kørehåndtaget kan du ikke betjene vendegearet, men det kan man til gengæld på joysticket til frontlæsseren, hvilket er en god funktion. Selve kontakten til vendegaret til venstre for rattet skal løftes ret højt, når du går fra neutral til fremad eller bagud, men 6120M’eren har en vidunderlig brake-to-neutral funktion, som kan stilles silkeblødt i tre trin.

Hydraulik og lift

Vores 6120M havde tre elbtjente hydraulikudtag og var derfor let at betjene. Du betjener fortsat liften via den velkendte vippekontakt, men Deere har placeret kontakten mellem joysticket til frontlæsser og kørehåndtaget, så der er ikke meget plads til hånden. Via displayet i højre A-stolpe justerer du flow i hydraulikken, liftindstillinger og transmission. Det fungerer fint, og traktoren har også sin gode brake-to-neutral funktion til, når du skal spænde redskaber på. De hydrauliske udtag bag på traktoren er klart markeret med romertal og farver. Stabilisatorerne til liftarmene er en lidt billig løsning, hvor kun den venstre kan justeres ordentligt. Den højre har en fjeder, der presser armene mod centrum.

Kabine og elektronik

Trinene op til kabinen er ret smalle, og passagersædet fylder, når man skal ind i kabinen. Til gengæld er det dejlig let og hurtigt at justere rattet. John Deere har placeret en stor mængde knapper på højre sidepanel, hvor du som chauffør blandt andet har direkte knapper til forskellige funktioner, som kan indstilles i terminalen eller displayet i højre hjørnestolpe. De mange knapper kan godt virke overvældende på en ny chauffør.

Kabinen har fornuftig aflægningsplads, og der er mange ekstra stik til eksterne terminaler. Aircondition-anlægget er veldimensioneret, men du har ingen dyser i taget. Kabinen er generelt meget komfortabel og den bedste i testen kvalitetsmæssigt.

 

John Deeres display i højre stolpe er lidt større end Claas’ens, og det rummer flere informationer, fordi det er det eneste sted, du kan se disse, medmindre du bestiller traktoren med en terminal. Der er ikke noget instrumentpanel. Selve kørehåndtaget er enkel og let at bruge, men det har ingen andre funktioner integreret end det tidligere nævnte scroll-hjul.

 

Eksteriør

En værktøjskasse af metal er velplaceret over tanken, og du fylder AdBlue og diesel på under trinene i venstre side. Volumen til AdBlue er ret lille. Arbejdslygterne er fint integreret i taget, og traktoren har generelt godt arbejdslys med to programmerbare kombinationer.

Kørselskarateristik

Bremsepedalen i den her traktor er perfekt. Der er ikke meget frigang, men du kan dosere bremserne med tåspidserne. Den grønne hjort kører som en ægte amerikaner: Den er stor, solid og blød. Vægten viser 7.330 kg (med frontlift og front-pto), og det mærkes. Traktoren er vældig manøvredygtig i forageren takket være testens anden mindste venderadius. Lydmæssigt føles det som om, der er mere støj end nogle af de andre kandidater, men målingerne afslører, at den er mest lydsvag af alle. Vi så gerne en hårdere kabineaffjedring, men ifølge John Deere kan den justeres manuelt. Et lille minus: Blinklys-kontakten slår ikke selv fra.

Arbejde med frontlæsser

Hurtig og præcis er to nøgleord her. Du har rigtig god føling med frontlæsseren fra joysticket, og det er ret sensitivt og reagerer prompte. Næsten for meget, men du kan heldigvis justere flow og ventiler for at ændre på dette. Joysticket har en god sikkerhedsfeature, selvom den deler holdet af testkører i en hot- eller not-gruppe, men der er solide plusser for vendegearskontakten i joysticket. 6M har et godt tagvindue, så der er fint udsyn opad, men selve frontlæsserrammen er ret markant, og den tager lidt af udsynet, når skovlen er nede ved jordhøjde. Traktoren er en af de tungeste i testen, men den føles overraskende nok ikke mere stabil.

Service

Det kan lade sig gøre at rengøre kølerpakken, men der er mindre plads end hos flere af konkurrenterne, ellers er det småt med klager. Det er let at nå oliepinden fra forenden af traktoren, motorhjelmen er let at åbne, og der er et begrænset antal smørenipler. AdBlue-tanken sidder dog gemt lidt væk under trinene.

 

Den samlede konklusion i testen

Når det gælder motorteknologi og forbrug ligger McCormick og New Holland sig forrest, mens Claas og Valtra udmærker sig på brugervenligheden.

Claas vinder snævert, men tendensen fra tidligere tests fortsætter: Traktorer adskiller sig mindre og mindre fra hinanden, men på trods af dette er forskellene i de enkelte test-kategorier store. Det gælder også prisforskellene, der målt på listepriser nærmer sig 300.000 kr.

Faktaboks

Sådan testede vi

I vores store traktortest har vi fået finske Eurofins Expert Services til at foretage en række målinger af bl.a. brændstofforbrug, effekt, trækkraft og løfteevne i liften. På den måde har vi præcise tal for, hvad vores traktorer rent faktisk er i stand til.

I målingerne har traktorerne været spændt foran et dynamometer, der bremser pto-udtaget og dermed måler effekten. Under testen er traktorerne udstyret med et værktøj til måling af brændstofforbrug, og da traktoren står stille under afprøvningen, er der ikke nogen boost-effekt involveret.

Vi målte brændstofforbruget under flere andre tests via traktorens can-bus, men vi har kun offentliggjort målinger udført med eksternt udstyr.

Vi har målt trækkraften ved at spænde traktoren foran en lastbil, som har bremset traktoren ned ved hastigheder mellem 4,0 og 12 km/time.

Også lydnivauet i kabinen er målet med en certificeret decibel-enhed i tre situationer: Ved maks. motoromdrejninger ved cirka syv km/time hhv. med og uden firehjulstræk. Sidste måling er lavet ved fuld transporthastighed.

Alle disse data fra målingerne er konverteret til point i vores 1.000 point score-system.

Vi har desuden testet traktorerne intensivt under praktisk brug ved at køre transportkørsel med tunglastet trailer, udført arbejde med frontlæsser i en grusgrav og kørt i marken med forskellige redskaber.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.