Test af ny super motorsav: Både stærk, let og pålidelig

Lav vægt og stor kraft forenet i ny sav fra Husqvarna.

En ny stor motorsav med en 90 kubikcentimeter motor, modtages med stor glæde af skoventreprenør. Efter to måneders test af saven, hvor den er blevet sat på seriøst arbejde, vender Jacob Schwarz Emborg begge tommelfingre opad for saven.

”Jeg er med i Husqvarnas H-Team, der tester og giver gode råd til Husqvarna om deres motorsave. I den forbindelse har jeg haft lejlighed til at have den nye sav med på arbejde i to måneder. Og jeg kan nærmest ikke få armene ned. Jeg er meget begejstret for den”, siger Jacob Schwartz Emborg, der til daglig driver skoventreprenørvirksomheden Treeworker.dk med speciale i at beskære og fælde svære træer.

”En 90 cc sav kan man ikke undvære, når man fælder træer. Hverken når man arbejder på jorden, eller når man som jeg er aborist og bl.a. kravler op i træer og fælder dem oppefra og ned. Deroppe i højderne er en pålidelig, stærk og let sav en klar nødvendighed. Alle tre ting mener jeg, at den nye Husqvarna 592 XP lever op til,” siger han.

Sparer brændstof

At han er særligt begejstret for den nye sav skyldes, at det den foregående 90 cc motor sav udgik af produktionen tilbage i 2019 pga. nye såkaldte EU5-krav til emission fra savens motor. Med ny teknink og elektronik er det lykkedes at holde den nye savs emission nede under de skrappere EU5-krav.

Saven vejer 7,4 kg. Den er produceret til at være i balance med 28 tommer stort sværd, men den kan sagtens monteres med et 36 tommer sværd. Husqvarna oplyser desuden, at saven sparer mellem 15 og 25 procent brændstof i forhold til den foregående 90 cc-model.

”Når jeg arbejder i højderne, har jeg brug for en stærk og let sav, og med en vægt på kun 7,4 kg er den nye 90er i mine øjne en let sav. Den føles faktisk lettere end de 7,4 kg, den vejer, pga. dens gode ergonomi. Samtidig er der masser af kraft i motoren. Den er et lille kraftværk. Kraften er især vigtig, når jeg fx skal lægge nogle hurtige snit for at forhindre, at det træ jeg saver i, når at flække og kan blive til fare.”

En tredje ting, Jacob Schwartz Emborg har brug for, er at saven altid starter let og hurtigt, når jeg har brug for den. Det går ikke at kravle op i fx 20 meters højde, og den ikke starter, når man er klar til at skære en tyk sidegren af eller skære stammen over.

elektronisk start

”Saven skal bare virke, når jeg er kravlet op med den i et højt træ. I de to måneder jeg har testet den, er den altid startet med det samme, og jeg har faktisk endnu ikke fået den til at fejle på et eneste punkt,” siger Jacob Schwartz Emborg.

Når saven altid starter, er det bl.a. fordi den er udstyret med Husqvarnas såkaldte ’AutoTune 3.0’-computerstyring, der måler og analyserer faktorer som omgivelsernes og motorens temperatur, luftfugtigheden og antallet af meter over havets overflade. De informationer bruger den til at indstille savens tænding og forbrænding. Det er ikke som ’i gamle dage’ nødvendigt at stille chokeren eller tomgangen eller at tage hensyn til luft- og motortemperatur.

magnetisk brændstoffilter

Saven er desuden udstyret med et magnetisk brændstoffilter, der fjerne alle små og store genstande, så de ikke slider savens motor unødigt. Til brug for opsamling af data, er saven forberedt for Bluetooth, der kan sende data om savens brug til en app eller computer. Det kan især være interessant, hvis man i en virksomhed har flere save eller når man vide, om nogle af savene trænger til service.

Husquarna oplyser, at saven er klar til levering i august. Prisen bliver 11.449 inkl. moms. Prisen er uden sværd og kæde.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.