Traktoren har været dødsensfarlig i mere end 40 år

I Landsbladet 6. maj 1977, kunne man læse hvordan transport at materiale mv. dengang var årsagen til omkring halvdelen af alle ulykker indenfor landbruget.

Ifølge artiklen blev der i 1975 anmeldt 177 traktorulykker til Arbejdstilsynet, som tilsammen kostede 12 mennesker livet. Til sammenligning var der i 2017 i alt 5 i arbejdsulykker med dødsfald i landbrug, skov og fiskeri.

I 70'erne begyndte man for alvor at have fokus på landmandens arbejdsforhold, og det var ikke kun forebyggelse af ulykker i landbruget, der blev fokuseret på, men også hans generelle sundhed.

"Stærk traktorstøj giver som bekendt risiko for høreskader, og i den forbindelse er det nok værd at notere, at høreskader ikke kan repareres" står der i artiklen. Her kan man også læse at EF's ministerium i juni 1976 gav tilslutning til et direktiv for støjniveau for landbrugs- og skovbrugstraktorer, som man dengang var i færd med at omsætte til danske regler.

Antallet af ulykker i landbruget stiger Fredag 23. februar 2018 · 14:39

Udover støj fra traktoren, var traktorens førersæde også en af de ting som landmanden nu skulle være særlig opmærksom på. Ryglidelser, mavesmerter og nyreskader forsaget af vibrationer fra ujævnt terræn og traktorens vibrationer, var nogle af de skader som traktorfører kunne påføre sig. I 1977 var EF's ministerråd i gang med et direktiv, der stillede konstruktive krav til førersædet og et tilladeligt viberationsniveau.

Du kan læse artiklen fra 1977 ved at klikke på billedet nedenfor.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.