Traktorproducenter kan ånde lettet op: EU forlænger overgangsperiode til nye motorer
Landbrugsmaskinproducenterne får nu 12 måneder længere til at gå fra Stage IV til Stage V-motorer i visse effektklasser.

Traktorproducenterne kan ånde lettet op. Det samme kan flere maskinproducenter af motoriserede køretøjer til landbruget.

EU Parlamentet har nemlig besluttet at udskyde overgangsperioden fra brugen af Stage  IV- til Stage V-motorer med 12 måneder. Det sker efter et massivt ønske fra de organisationer, der repræsenterer entreprenør- skov- og landbrugsmaskineproducenterne i Europa.

Ændringen i lovgivningen gælder for motorer under 56 kilowatt og for motorer over 130 kilowatt. Lovgivningen er ret kompleks med forskellige overgangsperioder, men kort fortalt har maskinproducenterne haft indtil 30. juni 2020 til fremstille maskiner med Stage IV-motorer -  og med et krav om, at maskinerne er slutsolgte inden udgangen af 2020. Det er disse to skæringsdatoer, som EU er blevet enig om at rykke med 12 måneder.

Dermed kommer effektklasserne til at følge skæringsdatoerne for motorer mellem 56 og 113 kilowatt. De har nemlig allerede en skæringsdato, der hedder 30. juni 2021 og 31. december 2021, og derfor har EU valgt ikke at rykke datoerne for den effektklasse.

EU Parlamentet  har valgt at ændre datoerne på grund af covid-19 epedimien. Den har nemlig slået mange af maskinproducenterne ud af kurs med nedlukninger og mangel på komponenter fra en lang række underleverandører.

Det er ganske enkelt ikke muligt for dem at nå at producere de maskiner, der er i ordrebogen - og bestilt dele til - inden for skæringsdatoerne, lød det tidligere fra CEMA, den europæiske organisation for landbrugsmaskinproducenter i Europa. 

For selve motorproducenterne sker der ingen ændringer. De er for længst ovre skæringsdatoerne på 31. december 2018 og 31. december 2019, som er datoerne for, hvornår de må producere Stage IV motorer til.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.