TraktorTech-stjerne solgt for 2,5 mio. kroner

For år tilbage stødte vi på ultra-sjælden stortraktor i Guds eget land. Stortraktoren blev aldrig til en succes, men nu sælges den til enorme summer.

God mandag morgen.

Maskinernes eget faste nyhedsoverblik mandag morgen er tilbage med uhyrlige summer for et kæmpe prærieskrummel, som aldrig blev en succes.

Til gengæld kan den få de fleste til at spærre øjnene op – og nu den været til salg på en auktion for nylig i John Deeres hovedstad Moline i USA. Mere om det lige om lidt.  

Hollandsk maskin- og ejendomsmatador slår til i Danmark

Først skal vi lige runde salget af Maskinhandler Indkøbsringen.

Egentlig havde den store hollandske maskinkoncern Reesnik for et års tid siden indgået en forhåndsaftale om at overtage den danske Kuhn-importør. Hollænderne fuldbyrdede dog aldrig aftale. Til gengæld kom en anden hollænder på banen, som næppe er kendt af menigmand i Danmark – men jævnligt optræder i de hollandske medier. MI’s nye ejer er ZBG-koncernen, som bl.a. ejer maskinkoncernen Mechan Groep, som bl.a. står for importen af Agcos produkter i Holland. Den største forretning i koncernen foregår dog i ejendomsbranchen, hvor ZBG’s ejendomsdivision Breevast eks. stod for salget af den dyreste bygning i Bruxelles og omegn nogensinde. Med andre ord ejes MI nu af hollænderen Frank Zweegers, der regnes for at være milliardær i euro. Og så har han en sjov forbindelse til hovedproduktet Kuhn. Zweggers-familien opfandt nemlig en slåmaskine i sin tid – og den dag i dag sit familienavn ”tatoveret” ind hos Kuhn – Kuhns slåmaskine PZ bærer nemlig initialerne på den nye MI-ejers farfar, Piet Zweegers.

TBS bygger på bar mark

Maskinhandlerne bag MI fik altså solgt sin maskinimport til ny kapitalstærk udenlandsk aktør. Er det så opsigtsvækkende i sig selv? Næ, maskinhandlen bliver mere og mere international – og når vores eget Danish Agro er aktiv en lang række lande, så er det jo også en temmelig kapitalstærk aktør. TBS Maskinpowers hovedaktionær er lige så tyske Raiffeisen. De kunne også fredag se, at deres danske maskinforretning er i god udviklingsform. TBS-datterselskabet Valtec, som ligger i Gravens nord for Kolding vil fremover have større og bedre rammer. De nuværende rammer inde i byen giver ikke de muligheder – og derfor har TBS købt en ny grund lige uden for byen, hvor der skal bygges en helt ny maskinforretning i de kommende år.

Læs mere om det her: TBS bygger ny afdeling nord for Kolding

John Deeres første knækstyrede traktor solgt for kæmpesum

Og så skal vi til historien bag overskriften.

I slutningen af 1950’erne ville John Deere prøve sig af med den første grønne knækstyrede firehjulstrækker. Traktoren ser den dag i dag imponerende ud. Den knækstyrede traktor får navnet 8010 og senere 8020 efter en modelopdatering.  Det er den første knækstyrede traktor, som bliver produceret af en af de store traktorproducenter, der som John Deere har et bredere produktsortiment. Motoren kan John Deere ikke levere selv. Derfor henter de en 200 hk Detroit Diesel motor fra General Motors. Der kan selvfølgelig fortælles mange flere fakta om traktorens fortræffeligheder. En af årsagerne til, at vi stadig skriver om den i dag, er nok, at den netop aldrig blev en blockbuster, som man siger over på den anden side af dammen. Produktionen blev indstillet efter 100 enheder – og i dag flokkes samlerne efter den.


Her samler Darrel Fischer med sit eksemplar for TraktorTech.

 

Tilbage i 2009 skulle jeg til USA og lave en reportage om en ny New Holland-traktor. Efter at have besøgt en maskinforretning uden for Chicago gik snakken om, at der var en dansk journalist i lokalområdet. Hurtigt blev jeg ført videre til et lokalt traktormuseum – og de brave folk fik forlænget en 15 timers arbejdsdag med en klubaften på museet, hvor 60 traktorentusiaster gladelig ville høre et times langt – og på få minutter – improviseret foredrag om, hvordan man laver traktormagasiner i Danmark. Til gengæld mødte jeg Darrel Fischer, som var med i en lille eksklusiv klub, der ejer den nævnte John Deere. Derfor spærrede jeg også øjnene op, da amerikanske Machinery Pete for nylig skrev Facebook om en ny auktion på en John Deere 8020. Traktoren gik for utrolige 367.000 dollar.

 

 

Læs den gamle TraktorTech-historie om veterantraktorstjernen her:

"Tænk at man lavede så stor en traktor i 1959"

Skulle bankbogen være velvoksen, så spottede jeg her i weekenden, at næste eksemplar er på vej til salg. Det sker på en auktion 24. juni en times kørsel vest for New York hos Ron Gilligans auktion i Pennsylvania.

Putin vil have flere landbrugsmaskiner

Vi kan lige nå en nyhed mere fra udenlandsredaktionen.

Maskiner er nemlig også storpolitik. Russerne kan godt nok stadig købe Ecco, men må i stigende omfang leve uden nye maskinleverancer fra udlandet, når vestlige firmaer ikke vil sende nye maskiner på blokvogne over grænsen.

Det kan godt blive problematisk for russerne. Godt nok producerede de russiske maskinproducenter deres største antal maskiner siden Sovjet-tiden i 2021, men faktisk er kun hver anden landbrugsmaskine fra en russisk fabrik. Det vil Putin nu gøre noget ved, kunne vi fortælle forleden.

Se her: Putin er afhængig er udenlandske landbrugsmaskiner – og det er han ikke tilfreds med

Danfoil vil bejse

Og så skal vi igen en tur hjemover. Forleden kom Danfoil med en ny spændende løsning: En lille frontmonteret sprøjte, som man bl.a. sælger på, at den kan bruges til flydende bejsning af kartofler.

Ifølge Danfoil kan løsningen også bruges til flydende gødning på såmaskiner, tildeling af flydende gødning under grubbesåning af raps og gødning på majssåmaskinen.

Se her: Vil hjælpe kartoffelproducenter af med benspænd med frontmonteret sprøjte

Mangler du en ultratynd traktor?

Ja, der var også nyt om Massey Fergusons traktorprogram i sidste uge – og det var til den smidige side. MF opdaterer nemlig nu flere af de helt små modeller – bl.a. en traktor med kun en meters bredde, hvis man eks. skal køre i vinrækker eller mellem frugttræer.

Se her: Har du brug for en traktor, som du kan mosle ind på en meters bredde?

Sker kommende dage

I næste uge vil jeg særligt følge med, når både CNH og Agco giver status for deres forretninger 3. maj.

I vores egen lille andedam har vi i de kommende dage travlt med et stort maskintillæg til LandbrugsAvisen på lørdag. Her kan du bl.a. læse om diverse nyheder indenfor læssemaskiner – og så kan vi løfte sløret for en mærkværdig form for svindel med traktorer.

Ha’ en fortrinlig uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen    

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.