Tre ud af fire maskinhandlere fik positivt resultat
Trods krisen går det rigtig fornuftigt i Dansk Maskinhandlerforening. Foreningen får nye medlemmer, og der er bred tilfredshed med foreningens virke, lød det på generalforsamlingen i Dansk Maskinhandlerforening i dag.

Dansk Maskinhandlerforening oplever store udfordringer. Kunderne - landmændene - er under pres. Hos mange maskinhandlere er omsætningen faldende, og der er blevet lidt færre ansatte. Men antallet af medlemsforretninger er status quo. Og som foreningens formand, Jens-Aage Jensen, optimistisk citerer en berømt Gasolin-musiker: »Det går op og ned i showbiz«.

Som det fremgik af Jens-Aage Jensens beretning under Dansk Maskinhandlerforenings generalforsamling i Fredericia i dag, har foreningen i alt 134 medlemmer med tilsammen 195 udsalgssteder. 73 procent af medlemsvirksomhederne fik et positivt årsresultat i 2014. Med andre ord fik 27 procent af virksomhederne et negativt resultat. Udviklingen over de seneste tre regnskabsår viser en lille tilbagegang i antallet af virksomheder med positivt resultat.

Gynger og karruseller

»Året har været præget af den alvorlige indtjeningskrise - gældskrise - i alle driftsgrene i landbruget. For maskinhandlerne har dette selvfølgelig negativ indvirkning på efterspørgsel af nye maskiner – og mange melder om faldende aktivitet i salgsafdelingen. Men mange melder også om status quo. Den positive side af historien er, at når der ikke kan købes nyt, skal det gamle holdes kørende, og det giver godt gang i værkstedet og lageret. Så det er den klassiske fortælling om gynger og karruseller,« berettede Jens-Aage Jensen, der glædede sig over, at antallet af medlemsvirksomheder er uændret. I beretningsåret 2015 har foreningen sagt farvel til seks medlemsvirksomheder - men goddag til seks andre.

Omsætningen hos DM-medlemmerne udgjorde i 2014 8,9 mia. kroner mod 9,6 mia. kroner i 2013, et fald på 6,5 procent. Det fremgår, at de 28 medlemsvirksomheder, der omsætter for over 100 mio. kroner, bidrager med 57,2 procent af den samlede omsætning for året. Udviklingen over de seneste tre regnskabsår viser en lille tilbagegang i antallet af virksomheder med positivt resultat.

Den samlede beskæftigelse hos medlemmerne var i september i år ialt 2.883 personer, et fald på godt en procent i forhold til sidste år. Den gennemsnitlige beskæftigelse i en medlemsvirksomhed var i september godt 21 personer.

Full-line er gift

Formanden udtrykte, at medlemmerne har forstået at tilpasse sig den nye virkelighed – ikke mindst fordi virksomhederne under finanskrisen fik skåret virksomheden til og tilpasset omkostningerne.

»Det lønner sig nu, hvor virksomhederne fortsat er trimmede og således er bedre rustet til at modstå presset,« lød det i formandsberetningen.

»Den ukendte faktor er importørernes gøren og laden – og ikke mindst ageren i forhold til at lade maskinhandlerne koncentrere sig om at drive deres forretning. Hele full-line konceptet i den rendyrkede forstand er gift for branchen. Vi kan bare se på bilbranchen, som netop er gået væk fra full-line strategien – forhandlerne kunne simpelthen ikke leve af det,« sagde Jens-Aage Jensen, der mente, at importørernes gøren og laden er det enkeltstående element, som har størst indflydelse på den danske strukturudvikling inden for branchen.

»Men selv om der er sorte skyer over det danske landbrug, så skal det nok lysne igen. Der er ingen, som ved hvor lang den aktuelle krise vil vare ved. Men i lighed med tidligere skal vi have det lange lys på og fokusere på mulighederne,« sagde Jens-Aage Jensen i beretningen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.