Trods rekordomsætning: Stort dyk i Claas-indtjening efter nedskrivninger i øst

Den tyske maskingigant er en af de producenter, som hårdest mærker konsekvenserne af krigen i Ukraine.

Når man har en større fabrik i Rusland og samtidig et pænt salg i både Rusland, Ukraine og en lang række østlande, så er det nok ikke overraskende, at krigen i Ukraine synes i regnskabsbøgerne på Claas-hovedkvarteret i tyske Harsewinkel.

Claas fremfører da også selv, at overskuddet før skat i 2021/22 falder fra 357 mio. euro året før til 166 mio. euro, fordi det er ”væsentligt belastet af værdiforringelser i Østeuropa som følge af geopolitiske ændringer og forstyrrede forsyningskæder”.

Nedgangen kommer i et år, hvor man ellers fik løftet omsætningen fra 4,8 mia. euro året før til ny rekord på 4,9 mia. euro.

- 2022 har udfordret os på alle måder. Under dette svære mix (af udfordringer) har vi vist, hvor robust vores forretningsmodel er, lyder det fra Claas CEO Thomas Böck, som også udtaler, at Claas har leveret 100 procent på sit høstløfte til kunderne i et år, hvor det har været yderst vanskeligt at nå at producere maskinerne på grund af forsinkede komponenter og dele.

Et nøgletal i regnskabet viser også, at Claas cash flow er styrtdykket med mere end 90 procent fra 381 mio. euro året før til 22 mio. euro i 2022.

Omvendt skaber det sikkert ro hos ejerne, Claas-familien, og topledelsen i Claas Group, at virksomheden trods nogle af de største udfordringer i nyere tid har kunnet lægge en lille milliard kroner yderligere til egenkapitalen, som ligger tæt på 14 mia. kr. efter rengskabets afslutning for nylig.

Udfordringerne kommer efter et år, hvor Claas også frivilligt havde planlagt en længere nedlukning af hovedfabrikken i Tyskland, så den kunne moderniseres. Det er til gengæld gennemført nu – og med disse bump på vejen forventer Claas, at 2023 bliver året, hvor omsætningen igen løftes til nye rekordniveauer med tocifrede procentstigninger – ligesom bundlinjen også forventes at løfte sig markant.

Fra Claas meldes der fortsat god appetit på maskinindkøb blandt landmænd rundt i verden. Dermed ser det ud til, at der fortsat vil være en stabil afsætning af maskiner til vigtige markeder i Europa, mens der meldes om yderligere vækst i Nordamerika, hvor Claas i dag tilbyder et større program af traktorer og høstmaskiner end tidligere.

Claas beskæftiger på globalt plan over 12.000 ansatte.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.