Uaark - Den kører i gyllen

Canadiske Ian Nuhn har lavet en mobil gylleomrører til de store laguner.

Denne artikel er et af de gode eksempler på spændende teknik, som du får præsenteret i vores traktormagasin TraktorTech. Artiklen er skrevet af Tobias Bensing fra vores samarbejdspartner Profi International.

 

Du hører mågerne, oplever flod og ebbe og en frisk havbrise.
Nej stop en halv.
Det er ikke helt rigtigt. Duften er bestemt ikke frisk for Captain Muck, som står i spidsen for gylleomrøreren Lagoon Crawler, der er designet til at køre rundt i gyllelaguner og holde gang i tingene.

Gylleomrøreren har været produceret siden 2013, da det canadiske firma, Ian Nuhn, gik i gang med produktionen på den sydligste tip af Canada i Sebringville, Ontario.
Firmaet startede med at bygge gylletanke i 1965 og har siden specialiseret sig i at bygge gylleopbevaring og laguner, som møder efterspørgslen fra store mælkebesætninger.
Canadiske landmænd bruger ofte store mængder sand til køernes liggearealer, hvilket igen betyder, at der kommer store mængder sand ud sammen med gyllen i lagunerne.
Den tynde gylle betyder, at sandet hurtigt sætter sig i lagunerne. Derfor begyndte landmændene at lede efter en løsning med at holde sandet i gang i stedet for at skulle udgrave det, når den flydende del var fjernet.


Den egner sig fortrinligt til de store laguner.

 

Maskinmæssigt er det en kraftig maskine, som kommer ned i lagunen. Med sine 275 hk har den selvkørende maskine nok kræfter til at håndtere selv den tykkeste gylle. Den seks cylindrede CAT-motor driver også en centrifugal pumpe under køretøjet, der med en kapacitet på 12.000 gallons i minuttet får noget arbejde fra hånden. Det svarer faktisk til 45 kbm i minuttet. Hvis man skal sammenligne, så har store gyllevogne en kapacitet på mellem 9.000 og 12.000 liter/minut.  

Den massive pumpekapacitet er nøglen til, at maskinen kan oppiske det tunge miks af gylle og sand. Gyllen pumpes ind via otte dyser ved maksimalt tryk, og så kan det blæses ud via en central ’pistol’. Operatøren styrer den med en fjernbetjening. Den primære dyse kan peges både til venstre og højre og op eller ned. Det flydende materialet bliver pumpet og sprøjtet rundt i gyllelagunen med op til seks bars tryk, der kan sende materialet helt ned i fem meters dybde.

Hvert hjul er udstyret med en hydraulisk motor, som hjælper den med at køre ind og ud af gyllen. God affjedring på hjulene gør det muligt at køre op og ned af skrå vægge i lagunerne.

Firehjulstrækket er også en fordel, når den skal ’sejle’ rundt i meget tyk gylle eller komme over en meget tyk overflade.

Måske er den kørende båds største fordel i forhold til en traditionel traktordrevet gylleomrører, som vi kender det i vores gylletanke, at den lettere kan komme ud nogle steder i en lagune, som ikke er så lette at komme til, hvor den jo kan blive ved med at piske op i lagunen, mens en traktordrevet gylleomrører må stoppes og flyttes.
I 2019 kom Nuhn med en opdateret model med flere kræfter og forbedrede omrørings-kvaliteter.
Maskinerne sælges ikke kun i Canada. Der er eksporteret maskiner til bl.a. Rusland og Kina og flere andre lande, lyder meldingen. Indkøbsprisen ligger omkring 220.000 amerikanske dollar. 

Faktaboks

Nuhn Lagoon Crawler

Motor: Caterpillar 7.1T4F, 6. cyl., Stage V, effekt: 275 hk.

Pumpe: Centrifugalpumpe med kapacitet på 45 kubikmeter pr. minut.

Fremdrift på land: Hydrostatisk med hjulmotorer (op til 7.000 Nm/hjul. Rammen kan løftes og sænkes hydraulisk med op til 70 cm.

Styring: Via en radio terminal.

Vægt: 8.200 kg.

Pris: Ca. 220.000 US dollar (ekls. moms).

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.