Ugens maskine: Alsidig finne klar til forårsarbejdet
Multiva Forte FX er en kombisåmaskine udviklet til brug i dyrkningssystemer, hvor jorden bearbejdes før såning eller til såning direkte i stub.

Der er ifølge importøren allerede solgt fornuftigt af den nye Multiva Forte FX såmaskine til denne forårssæson. Der er en stigende interesse for denne alsidige type såmaskine, som gør sig både i direkte såning, altså no-till, men også såning i harvet eller pløjet jord.

I kategorien Ugens maskine bringer vi her fem detaljer om Multiva Forte FX, som blev lanceret på det danske marked sidst på sommeren i fjor, og som fås i tre- og firemeters udgaver. Den er delvist baseret på Forte FX 6000 luftsåmaskinen samt de tidligere Forte S og XT-modeller.

1. Nyudviklet såskær

Det nye og det særlige ved maskinen er FX såskæret, der erstatter de tidligere S og XT såskær. Der er en hydraulikcylinder til hvert såskær til at stille skærtrykket. På Multiva Forte FX udsås gødning og udsæd i samme såskær. Gødning føres til bunden af sårillen i den foreste del af såskæret, udsæden føres til sårillen i den bagerste del af såskæret. Såskærene følger markens konturer.

 

2. Lavt trækraft-behov

Skærtrykket kan justeres hydraulisk under kørsel fra 50 til 250 kg. Skiveskærene med 15 cm afstand giver god gennemgang og begrænset behov for trækkraft - til tre meters versionen er 100 hk nok. Det efterfølgende trykhjul sikrer lukning af sårillen samt en god pakning af jorden for at sikre en god frø-til-jord kontakt og vandforsyning.

 

3. Volumen

Tre meters udgaven indeholder 3.500 liter i tanken, mens fire meters udgaven kan lastes med 4.800 liter. Tanken indeholder en skillevæg som kan flyttes alt efter ønske.

 

4. Nyt styresystem

Til Multiva såmaskinerne kan man nu få en ny generation styresystem, Seedpilot, som tilbydes både i en basisversion samt i en Isobus-udgave. Enheden er den første finske AEF-godkendte Isobus-styreenhed til såmaskiner. Isobus udgaven giver også mulighed for gradueret tildeling af gødning ud fra kort. Det kræver dog en traktor med GPS-udstyr.

 

5. Minimal vedligeholdelse

Skærene udmærker sig ifølge producenten ved lang holdbarhed, og såsektionen kræver ingen vedligeholdelse. Der er ingen smørester på såsektionen. Såskæret er monteret I gummiophæng for at sikre stor gennemgang ved passering af fremmedlegemer mv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.