Ugens maskine: Bredal spreder gødning op til 48 meter
Med et nyudviklet og foldbart spredeværk spreder den nye Bredal K-XE kalk op til 30 meter og handelsgødning op til 48 meter.

Bredal, der er specialist i kalk- og gødningsspredere, lancerer nu officielt de nye K-XE kalk- og gødningsspredere på markedet efter flere års test. Med en spredebredde på 30 meter sætter den angiveligt en ny standard for kalkspredning, mens handelsgødning kan spredes op til 48 meter i bredden. En fra traktoren PTO-drevet hydraulikstation sikrer en ekstra høj kapacitet.

»Tidligere var 16 meter den maksimale spredebredde med en normal jordbrugskalk. Så der er tale om næsten en fordobling af spredebredden og dermed en kraftig forøgelse af produktiviteten«, siger Jacob Bangsgaard hos Bredal.

Med den større arbejdsbredde kan landmanden ofte udnytte de eksisterende kørespor, undgå at afgrøder ødelægges eller at der laves unødigt mange spor.

»Der er store fordele med en spredebredde på 30 meter, fordi køresporene på 24 meter eller 30 meter kan udnyttes. Dermed kan kalk spredes efter såningen, og det giver en langt højere fleksibilitet end tidligere, hvor landmanden var nødt til at sprede kalk før såningen«, siger Jacob Bangsgaard.

Hver fredag samler vi op på en aktuel maskine. Denne fredag serverer vi fem ting, der er værd at vide om Bredal K-XE.

1. Hemmeligheden

Et nyudviklet foldbart spredeværk er hemmeligheden bag den betydeligt større spredebredde. To hydraulisk drevne spredetallerkner er monteret seks meter fra hinanden, og forsynes via to 40 cm brede, hydraulisk foldbare transportbånd. Under transport har sprederen samme bredde som en normal spreder.

 

2. Tilstrækkeligt med kræfter

Er traktorens egen hydraulik ikke tilstrækkelig, tilbydes K-XE med en nyudviklet hydraulisk pumpestation, Hybride Power Unit (HPU), som drives af traktorens PTO. Den sørger for, at der leveres tilstrækkeligt med hydrauliske kræfter til at sikre en konstant forsyning.

 

3. Spreder op til 48 meter

K-XE har en spredebredde på op til 48 meter for handelsgødning og 40 meter for urea. Nogle typer biogødning har en meget lav massefylde og kan være vanskelige at sprede, men også her klarer K-XE’erne sig ifølge producenten godt med fin spredning i 18 meters bredde.

 

4. Præcision i spredningen

K-XE-sprederne har fuld integreret kile- og kantspredning samt sektionskontrol med op til 12 sektioner, så den passer til stort set alle terminaler i markedet. Sammen med den indbyggede tilt-sensor, som justerer tildelingen i ujævnt terræn, er det med til at sikre præcision i spredningen af kalk eller gødning. Alt sammen styres af den seneste generation af Bredals ISO BUS-computer og traktorens GPS. Tildelingen kan ske efter variable gødningskort eller satellitkort.

 

5. Mulige tilvalg

Det nye spredeværk tilbydes på de bugserede modeller K105XE, K135XE og K165XE. De to sidstnævnte har boogie. Kapaciteten er fra 8,6 kubikmeter til 16,0 kubikmeter, og med kasseforhøjning kan kapaciteten øges to til fem kubikmeter. K-XE’erne findes i to versioner. Version 1 er udgaven med sektionskontrol for optimal gradueret tildeling af kalk og gødning. Version 2 er uden sektionskontrol. Der kan tilvælges vejeceller, styrbar aksel og beholdere i rustfrit stål på alle modeller.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.