Ugens Maskine: Her er Lemkens modsvar til Glyphosat

Hvis Glyphosat bliver forbudt kommer stubbehandling til at ændre sig, fastslår Lemken, der sender Koralin i marken.

Debatten om brugen af Glyphosat i landbruget vokser stille og rolig, og flere redskabsproducenter arbejder allerede med mekaniske alternativer, hvis forbudet mod Glyphosat kommer.

En af dem er Lemken, som står parat med harven Koralin, der er et redskab til øverlig bearbejdning af stub i 2-10 centimeters dybde.

»Glyphosat bliver forbudt på sigt. Det er ikke et spørgsmål om hvis, men hvornår. Derfor kommer stubbearbejdning i landbruget til at ændre sig«, fortæller Peter Baumgärtner fra Lemken.

Kombinerer tænder og disc

Modsvaret er harven Koralin, som bliver præsenteret på det kommende Agritechnica.

Lidt atypisk er harven udstyret med både disc og harvetænder. Men af en god grund:

»En harvetand med gåsefodsskær er ikke god til at arbejde øverligt, hvis der er meget halm. Derfor har vi to rækker tallerkner forrest på harven til at findele halm og skære i dybden, mens gåsefodsskærene gennemskærer i bredden«, forklarer Peter Baumgärtner og tilføjer, at tallerknerne også reducerer sliddet markant på gåsfodsskærene.

Første harve med dybdehjul

Hvert skær har en arbejdsbredde på 35 centimeter og er symmetrisk placeret på tre buller med 30 centimeters afstand. Alle tænder er ophængt i hovedrammen og sikret med springfjedre.

På grund af harvens funktion i marken er den ikke som standard udstyret med en valse i bag. Og den kan også udstyres med en efterharve eller andre funktioner. Derfor er Koralin den første harve fra Lemken, som er hydraulisk styret med dybdehjul og ikke via en valse.

Det er planen, at Koralin skal på markedet i et begrænset styktal i 2020. I første omgang i to arbejdsbredder på 6,6 og 8,4 meter.

»Men vi arbejder allerede nu på flere størrelser«, tilføjer Peter Baumgärtner.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.