Ugens maskine: Väderstad-harve blev tegnet på en serviet
Diskharven Väderstad Carrier fylder i år 20 år. Undervejs har den udviklet sig til en hel serie redskaber med mange udstyrsmuligheder.

Det var engang i slutningen af 1990’erne. Hos svenske Väderstad hørte man oftere og oftere visse ønsker fra det franske marked, hvor kunderne efterlyste en kompakt og alsidig diskkultivator, som kunne arbejde både øverligt og intensivt. Og Väderstads bestyrelsesformand, udvikler og medejer af Väderstad, Christer Stark, husker tydeligt, hvordan den blev til.

»I Frankrig sad jeg en dag og spiste frokost med en af vore ansatte, Joël Plancon. Vi snakkede om harven og startede med at lave et par skitser, og inden måltidet var forbi, havde vi de første basale tegninger til Carrier. Vi havde tegnet den på dugen og på nogle servietter«, husker Christer Stark.

Og fra servietterne blev de omsat til svensk stål, og det i år 20 år siden, at den første Carrier blev lanceret. I dag er den næsten blevet et begreb og findes i et hav af varianter - liftophængte såvel som bugserede og i arbejdsbredder fra 3 til 12,25 meter.

Hver fredag samler vi op på en aktuel maskine. Denne fredag serverer vi fem ting, der er værd at vide om Väderstad Carrier:

1. Multitalent

Carrier er et multitalent. Landmænd, som stiller krav til alsidighed i afgrødeproduktionen, bruger den som et universalredskab. Afhængig af specifikationerne kan Carrier bruges til fem hovedopgaver: stubbearbejdning, nedmuldning, etablering af såbed, såning af småfrøede afgrøder og skadedyrsbekæmpelse.

 

2. Mange arbejdsdybder

Med lanceringen af Carrier i 1999 opfandt Väderstad så at sige segmentet for kompakte diskkultivatorer, og producenten har fortsat denne udvikling lige siden. I dag er en komplet serie af diskstørrelser til rådighed – fra meget øverlig bearbejdning i 2,5 cm til dyb bearbejdning med en arbejdsdybde på op til 16 cm.

Svensk stål til øverlig bearbejdningMaskiner Torsdag 3. maj 2018 · 00:00

 

3. En disk – en arm

Hver disk er individuelt monteret på en gummiophængt diskarm. Denne øger gennemtrængningskapaciteten og evnen til at følge jordens konturer. Det rummelige design sikrer en god gennemstrømning af jord og afgrøderester.

 

4. Koniske diske

Ved hjælp af diskenes koniske udformning produceres et fint muldlag og afgrøderester nedblandes jævnt. Formen sikrer også, at der bevares en ensartet arbejdsvinkel, uanset slid og arbejdsdybde. Diskene er monteret i x-form, hvilket bevirker, at sidepåvirkningerne udligner hinanden. Resultatet er en lige kørsel bag traktoren, hvilket er afgørende, når der anvendes GPS-kontrol.

 

5. CrossCutter

Seneste valgmulighed til Carrier er et nyt skær til stubbearbejdning, CrossCutter Disk, som bl.a. er beregnet til at arbejde i rapsstub og i dækafgrøder. CrossCutter-diskene kræver ikke så stor trækkraft, da bearbejdningen sker i blot to-tre centimeters dybde. Det betyder reduceret forbrug af brændstof, og samtidig kan arbejdshastigheden øges, da diskene ifølge Väderstad arbejder bedst ved en hastighed på 15-20 km/timen. CrossCutter Disk er mere bølgeformet end en konventionel bølget disk og fremstillet af tykkere materiale. Den bølgede form giver fuld bearbejdning i hele arbejdsbredden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.