Ugens profil: Præcisionslandbrug skal være nemt

Tiden nærmer sig, hvor det bliver nemt og enkelt, mente afdelingschef hos Seges, Jens Elbæk, da han i dag gav sit perspektiv på data og teknologi i landbruget.

»Vi har brugt masser af tid på præcisionsjordbrug. Vi har teknologierne, og vi har enorme mængder data. Men vi skal holde os for øje, at det skal være nemt, det skal være en hjælp, og det skal skabe værdi«.

Sådan lød ordene fra afdelingschef planteinnovation, Seges, Jens Elbæk, da han i dag var indkaldt til at give sit helikopterperspektiv på præcisionsjordbrug, som allerede er en stor del af moderne planteproduktion med brug af autostyring, mulighed for variabel tildeling af gødning samt overvågning af afgrødevækst via satellitløsninger. Der ligger en stor mængde data tilgængelig, men spørgsmålet, som blev drøftet i dag, er om de kan udnyttes endnu bedre, eksempelvis til service – og produktudvikling i maskinbranchen.

»Vi er nødt til at komme ud til landmanden, så vi sikrer, at mulighederne også bliver brugt. Hvad har de af teknologi, og hvad vil de gerne? Og hvor er blokeringen - er det bare fordi de ikke har læst manualen, at de ikke udnytter mulighederne«, provokerede Jens Elbæk, der mente, at man selvfølgelig skal hen til en situation, hvor de moderne teknologier snakker sammen, så alt sker automatisk.

»Der er masser af muligheder. Vi skal bare have landmanden til at bruge dem. Vi skal ud at møde dem i maskinhuset og få dem til at bruge teknologierne«, sagde Jens Elbæk, der som chef for innovation hos Seges og uddannet cand. agro er indgangen til et team af medarbejdere, som står klar til at teste både principper, projekter og færdige produkter.

Engagement

Jens Elbæk, der selv driver et landbrug i Nordjyylland, er kendt for et meget stort engagement, stort overblik, idérigdom og ikke mindst praktisk erfaring. Hans arbejdsområder er innovation i planteproduktionen, herunder udvikling og test af produkter og dyrkningssystemer, specialviden og formidling om gødskning, planteværn og gødskningsstrategier.

»Vi opfinder ikke, men afprøver og tilpasser andres ideer, ofte fra landmænd, så vi kan blive katalysator for en udviklingsproces. I mange tilfælde kan vi også finde ud af finansieringen. Det vigtigste er, at ideer der udspringer af praksis, altid bliver opfanget. Derfor skal jeg være vågen og holde udkig – især i periferien og udkanten, hvor praksis udfolder sig. Men naturligvis servicerer vi også konsulenter og firmaer, der er afhængige af uvildige afprøvninger for at kunne sælge gødning, sprøjtemidler og dyrkningssystemer til danske planteproducenter,« lyder det i Jens Elbæks jobbeskrivelse på Seges.dk.

Workshop’en på Seges var arrangeret af Innovationsnetværket for Biomasse, Inagro, Netværk for Agroindustriel Innovation, og Teknologisk Institut.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.