Ulriks forår er gået fra meget vådt til meget tørt på to uger

I vind en traktor-konkurrencen gør fynsk planteavler status på foråret, som er vendt på en tallerken på få uger.

For et par uger siden tikkede der en mail ind.

Ulrik Rasmussen fra Ringe-området vil gerne lægge billet ind på 50 timers gratis traktorforbrug af Kubotas topmodel M7172 med 170 hk og moderne hjælpemidler som en 12 tommer skærm, trinløs transmission med mere, som man lige nu kan vinde i LandbrugsAvisens konkurrence sponsoreret af Kubota-importøren Svenningsens Maskinforretning.

Dengang var hans ca. 50 hektar præget af, at det lige var blevet tørt nok til at komme i marken. Markerne var tilsået med raps, byg og hvede fra sidste efterår, så det har primært været spredning af gødning, som skulle og kom i fokus.

”Foråret begyndte vådt med over 100 mm regn. Det gjorde, at det ellers tidlige forår blev sent”, skrev han.

Nu er der virkelig sket noget – på altså meget kort tid.

”Det står godt. Men det trænger til vand jo”, fortæller han fredag, da LandbrugsAvisen ringer til ham.

”Det er en tør periode. Det er ikke mærkbart endnu, men det kan hurtigt blive det. Svampetrykket er ikke så voldsomt, når det ikke regner. Jeg har lige spredt det sidste omgang gødning. Det virker ikke, når det ikke har regnet. Vi håber alle på en masse vand, så det ikke går så galt. Men der skal til at ske noget”, siger han.

Han er selv deltidslandmand og arbejder ved siden af med ejendomsservice, som giver nogle faste indtægter ved siden af landbruget. Derfor er nok en dårlig høst til at overskue for ham personligt.

Men han kan godt frygte for dansk landbrug som sådan, at vi er på vej ind i en ny tørkepræget høst.

”Jeg er ked af, at der er en del konkurser hos mine kolleger. Nogle har en hård tid foran sig, hvis vi får en ny dårlig høst. Jeg har ikke dyr, og skal nok overleve som deltidslandmand. Får vi endnu et år med lave udbytter, så får vi igen nogle dyr, der får svært ved at få foder, og hvor det bliver dyrt. Det er jeg ked af. Vi trænger til oprejsning i år efter sidste år. Men hvis der snart kommer vand, så er potentialet omvendt godt. Det er kommet godt frem såvel raps og korn, men vandet skal også komme nu”, siger han.

Vil være sjovt at prøve Kubotas stortraktor

Ulrik Rasmussen kan efter høst se frem til en ny omgang pløjning med sin fire-furede Kverneland-plov med pakker. Trækkræftsmæssigt svarer det til en fem-furet plov, siger han og samtidig skal der bruges noget trækkræft foran rotorsættet, der skal så hvede, byg og raps til efteråret.

”Det kan altid være sjovt at prøve noget nyt. Især når man har nogle drenge, som synes, det er sjovt at prøve noget nyt”, siger han og fortæller, at sønnerne Villads, 2 år, Christian, 5 år og Mathias på 8 år gerne vil med i marken og køre traktor.   

”Jeg er jo ikke andet end en deltidslandmand, så hvis jeg selv skulle ud og investere, så er den store Kubota nok lige til den store side på min bedrift.  Jeg klarer mig fint med traktorer på 100 og 125 heste i dag”, siger han.  

Siger Kubotas landbrugstraktorer dig noget?

”Kubota-motorer er utrolig stærke. I hele have-park og minilæsser-verdenen, hvor jeg også færdes, ligger den motor mange steder, så jeg ved, at den er utrolig stærkt motormæssigt. Den skal have en chance, og den eneste måde er at prøve den. Jeg har aldrig siddet i en, og jeg har heller ikke opsøgt det. I mit lokalområde kender jeg ikke lige nogen, der har en. Men det er ikke en traktor, som jeg er nervøs for at afprøve”, lyder dommen.  

Sådan kan du vinde en traktor gratis i 50 timer til efteråret

• Senest 6. maj sender du billeder fra forårsarbejdet på din gård til post@landbrugsavisen.dk.

• Fortæl os, hvad du vil bruge en traktor til i efteråret.

• Husk også at fortælle os et par linjer om, hvordan det går med forårsarbejdet i marken.

• Du skal også huske at oplyse os om din adresse og telefonnummer, så vi kan kontakte dig og høre mere om jeres arbejde.

• Vinderne annonceres og kontaktes i løbet af foråret.

Faktaboks

Vinder-traktor:

  • Model: Kubota M7172.
  • Transmission: KVT.
  • Luftaffjedret kabine.
  • Frontlift.
  • 12” terminal.
  • Isobus-klar.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.