Under den store depression: Deere fik farmerne igennem krisen

Denne artikel er nr. 11 i rækken af artikler i temaet om traktormærker i TraktorTechs samlede traktorleksikon, som blev udgivet sammen med TraktorTech's årbog i december 2020.

Rækken af de 22 udvalgte traktormærker går fra Acam til Zetor og er researchet af Holger Schmidt og skrevet i samarbejde med TraktorTechs Christian Juel Jørgensen.

 

I perioder valfarter turisterne til Moline for at opleve John Deeres produktion og historie - og turen går også gerne forbi en lille landsby-smedje i Grand Detour i staten Illinios.

Den store opmærksomhed omkring mærket og loyalitet har sikkert mange årsagsforklaringer.

En af årsagerne skal findes i tiden efter 29. oktober 1929, som også var den sorte torsdag, hvor krakket på Wall St. indtræffer.

John Deere finansierer maskiner til farmerne til en billig rente og hjælper dermed mange igennem den dybe krise. Det får mange amerikanere til at være mærkeloyale i generationer.

Allerede på det tidspunkt har John Deere udmærket sig med en solid traktorproduktion.

Det starter ellers med plove for landsbysmeden John Deere i Grand Detour tilbage i 1830’erne.

I 1918 tilkøbes Waterloo Gasoline Engine Company fra Iowa, og det første år fremstilles der mere end 5.000 traktorer. Sidenhen eksporter John Deere bl.a. Waterloo-traktorer til Irland, hvor en kendt traktorpersonlighed, Harry Ferguson, en overgang er forhandler af Waterloo Boy-traktoren.

John Deere lancerer i eget navn model D i årene derefter.

Skal vi pege på en par gedigne kasse-succeser i John Deeres historie, så er John Deere model A og den lidt mindre B, som kører fra 1930’erne og op til 50’erne, blandt de største i John Deeres historie.

Faktaboks

  • 1918: John Deere køber Waterloo Gasoline Engine Company.
  • 1923: John Deere model D lanceres. 
  • 1956: John Deere overtager Heinreich Lanz i Tyskland. 
  • 1960-63: Markedsandelen stiger fra 23 til 34 pct. i USA på grund af den populære modelserie 4010. I 1966 får Elvis Presley også én, da han køber sig en ranch i Missisippi.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.