Video: Denne skårlægger klarer de helt ekstreme opgaver

Østrigske BB Umwelttechnik har udviklet en græsskårlægger, som adskiller sig markant fra andre moderne skårlæggere.

Den østrigske maskinproducent BB Umwelttechnik har udviklet en skårlægger, som er udformet med dobbelte knivblade.

Konstruktionen betyder, at græsset klippes over - i stedet for at blive slået over af en roterende kniv med en skiveskårlægger.

Det betyder, at den specielle skårlægger har et lavt effektbehov: En ni meter model kræver blot 18 hestekræfter. Dette er - ifølge producenten - kun en femtedel af effektbehovet for en traditionel skårlægger. Vægten på skårlæggerne oplyses til en tredjedel af traditionelle skårlæggere.

På trods af den lette konstruktion ses maskinen slå græs under ekstreme forhold i videoen ovenfor. Derudover er der andre landmænd, som bruger skårlæggeren til skårlægning af kløver til frø.

Dobbelt knivblad-skårlæggeren fremstilles i en arbejdsbrede på op til 11 meter. Skårlæggeren er udstyret med hydraulisk påkørselssikring og hydraulisk udstyr til at følge overfladen på marken. Endvidere måles knivbjælkens hastighed elektronisk, hvorved fremkørselshastigheden kan optimeres. Klippehøjden justeres mekanisk via slæbesko fra fire til 20 cm klippehøjde.

Klipningen giver et renere snit og bedre genvækst efter slæt, pointerer producenten. Som det ses i videoen vælter græsset selv over knivbjælken, når det klippes af. Herved skulle græsset blive helt jævnt fordelt i hele maskinens arbejdsbredde. Dette betyder, at det afklippede materiale fordeles jævnt over marken.

Hvis du kører en traditionel skårlægger gennem et muldvarpeskud, står der ofte en støvsky ud efter skårlæggeren. Det kan forurene eksempelvis græsensilage. Ifølge BB Umwelttechnik sker dette ikke ved deres skårlægger.

Dobbelt knivblad-skårlæggeren er endvidere skånsom overfor insektlivet i græsset. Hos Landbrugsavisen.dk blev vi opmærksom på den særprægede skårlægger, som ikke har en dansk importør, som følge af, at de netop er blevet belønnet til en prisoverrækkelse i Bruxelles. Prisen European Bee Award i kategorien “Innovative and technological solutions”, blev uddelt af European Landowners Organization (ELO) og European Agricultural Machinery Industry Association (CEMA).

Prisens formål er at belønne initiativer, som forbedrer forholdene for bier, eftersom disse er vigtige for bestøvningen af vilde planter og afgrøder.

Nedenfor kan du se de to knive, der kører op mod hinanden.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.