Video: En John Deere spiser lystigt hamp-planterne

Der er for tiden megen debat om hampproduktion i Danmark. I denne video ses hamphøst i Holland, hvor et firma har mangeårig erfaring med hamp.

Der har den seneste tid været debat om dyrkning af hamp til medicinsk brug i Danmark. Derudover er der forskellige steder i Danmark gang i projekter med dyrkning af industrihamp, hvor frøene kan anvendes i fødevare og fibrene eksempelvis til isolering.

I Holland har de mange års erfaring med dyrkning af hamp. Ved hamp bruges hele planten, både stængel, blade og frø. At bjerge alle tre dele stiller særlige krav til det grej, der anvendes til selve høsten. I videoen ovenfor ses det hvordan det hollandske firma HempFlax, klarer høsten af den specielle afgrøde.

Hempflax ses i videoen, der er udgivet af Trekkerweb.nl, anvende en John Deere W660-mejetærsker til hamphøsten. Mejetærskeren er udstyrret med både et traditionelt skærebord og en majsskærebord. Tærskeren er monteret med bælter, således at den store vægt fra de to skæreborde kan fordeles over et større areal.

Det traditionelle skærebord er monteret øverst foran førehuset og høster toppen af hamplanten. Toppen falder herefter ned i sluget. Herved kommer alle frøene og bladene ind igennem tærskeren, hvor frøene kan blive tærsket fra. Det aftærskede materiale falder som vanligt ud af bagenden på tærskeren, men her der monteret dele fra en finsnitter således at materialet via en tud kan blæsesover i en frakørselsvogn.

Under det traditionelle skærebord sider det traditionelle skærebord og skårlægger stænglerne. Stænglerne ligges blot af under tærskeren. Stænglerne kan så senere presses til baller og fragtes til fabrikken, hvor de kan forarbejdes til produkter.

Skærebordet er blot 4,5 meter bredt, men da der er skal en begrænset mængde materiale gennem mejetærskeren kan der holdes en udemærket fremkørselshastighed. 

Firmaet HampFlex stammer fra Oude Pekela i Holland og  er grundlagt i 1994. Firmaet har i 2012 også startet en afdeling i Rumænien.  I 2016 aftog firmaets hamp fra et areal på 2015 hektar fordelt i Tyskland, Hollland og Rumænien. 

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.