Video: Mejetærsker kører igen efter 44 år i laden

Efter 44 års stilstand i en tør lade er der nu kommet gang i en gammel Clayson M103 mejetærsker, som Martin Danielsen fra Randers har købt. Han regner med at bruge den til høsten på sit 25 hektar store hobbylandbrug.

”Hvis motoren ikke sidder fast, er det her et ægte klenodie”, sådan lød beskeden Martin Danielsen fik fra sin maskinkyndige ven Thomas Bak Sørensen efter at have tilset den gamle, gule Clayson M103 mejetærsker.

De to landbrugsinteresserede var taget ud til en gammel lade ved Ulstrup i Midtjylland, hvor Martin Danielsen havde udset sig den potentielle forøgelse til maskinparken på hans 25 hektar store hobbylandbrug.

”Jeg havde været på udkig efter en ny mejetærsker i et stykke tid og kom så i snak med en mand i Ulstrup. Han sagde, at han havde en mejetærsker stående i laden, der kun havde kørt en sæson. Så jeg tog Thomas med ud for at se på den, fordi han har helt styr på maskiner”, fortæller Martin Danielsen.

Stod helt skarpt

Mejetærskeren har stået i laden i Ulstrup siden 1974, hvor den kørte sin sidste og eneste sæson til dato. Netop den minimale driftstid fik Thomas Bak Sørensen øje på fra første færd.

”Alt stod fuldstændig skarpt i forhold til maskinens alder. Selvfølgelig var der rust på maling og alderdom at se, men cylindere, tank og vertikalkæder stod som nyt”, fortæller Martin Danielsen

”Vi forsøgte at få gang i den en mandag aften, men det lykkedes ikke. Så gik sælgeren i Ulstrup og grublede lidt over det og fik hældt noget mere olie på den, og så om fredagen fik jeg en video, hvor der var gang i motoren”, siger maskinentusiasten.

 

Senere har Martin Danielsen selv været med til at køre mejetærskeren ud af dens holdeplads gennem 44 år. 

Læg mærke til de to hjulspor, der er banket ned i betonen, for at gøre plads til mejetærskeren. Sporene blev banket i 1973 og har ikke været brugt siden 1974.

Et rigtig ladefund

Da Martin Danielsen for første gang så mejetærskeren, var han ikke just positiv.

”Hold kæft et grimt førerhus tænkte jeg. Der findes mange forskellige typer hus til den her type mejetærsker, og det her var altså det, jeg synes er mindst kønt”, siger Martin Danielsen, der på trods af førerhuset ikke var længe om at forelske sig i den gamle maskine.

”Det er jo kun førerhuset, så det var ikke noget problem. Det er en rigtig Morten Korch mejetærsker. 10 fod og med den rigtige gule farve og sækmaskine. Jeg er helt vild med gamle maskiner, så der var ikke nogen tvivl, da vi fandt ud af, i hvor god stand den var”, siger han.

”Man finder simpelthen ikke sådan en maskine. Det er helt uhørt, at den har kørt så lidt i så mange år, så jeg glæder mig virkelig til at få rigtig gang i den”, stråler Martin Danielsen.

En god handel

Prisen havde også betydning, da maskinen skulle erhverves, men Martin Danielsen mener i sidste ende, at der er gjort en fin handel for begge parter.

”Han vidste ikke helt, hvad han ville have for den, men han havde fået et bud på 8.000 kr. fra jernhandleren. Vi aftalte, at hvis motoren ikke kunne starte, ville jeg give 6.000, men hvis der kom gang i den, så måtte jeg betale de 8.000 kr", fortæller han.

Nu venter hobbylandmanden på at få mejetærskeren hjem, hvilket han forventer at gøre i næste uge.

”Jeg forhandler med en vognmand om at få den sat på en blokvogn og kørt herhjem. Da jeg købte maskinen, var der læk på vandpumpen, så det skulle fikses, inden den var stabil nok til at flyttes. Men nu er den klar til at komme på en blokvogn og blive fragtet hjem”, forklarer hobbylandmanden, der bor lidt udenfor Randers.

vaNT TIL AT RODE MED DEN SLAGS

Udover vandpumpen er der andre skavanker, som skal udbedres på mejetærskeren med den betydelige alder. De reparationer der skal laves på mejetærskeren, vil Martin Danielsen selv stå for.

”Jeg har ofret en ny køler på den, og så er der nogle småting, der skal ordnes. Den skal selvfølgelig gøres ren og skæret skal slibes. Der dukker  små ting op, men jeg er vant til at ordne den slags”, fortæller han.

Udover markarbejdet bruger han også tiden på at sælge gamle landbrugsmaskiner.

”Jeg har efterhånden en del maskiner stående i flere lader, hvor jeg har lejet mig ind. Jeg køber og sælger videre, men mejetærskeren her beholder jeg og bruger til høst", forklarer han.

Til daglig har Martin Danielsen eget havefirma og arbejder som freelancer, blandt andet som chauffør for årets studenter, og som sælger af økologiske ærter på grønttorvet ved Ingerslev Boulevard i Aarhus.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.