Video: Så meget betyder dit dækvalg for trækkraften
En ny test af fire forskellige sæt traktordæk viser store forskelle i trækkraften.

Blot syv centimeter forskel i dækbredde giver let dobbelt så høj trækkraft i marken - og i visse tilfælde langt mere.

Det er nogle af resultaterne i en test af forskellige traktordæk, som det danske teknikmagasin TraktorTech har lavet. TraktorTech har udarbejdet testen i samarbejde med udenlandske medier og det finske testinstitut Eurofins Expert Services. I alt er der testet fire forskellige sæt dæk til traktorer i effektklassen 120-180 hestekræfter.

"I den effektklasse er der mange valgmuligheder for landmanden. Det gælder alt lige fra discountdækket, et lidt smallere standarddæk over til de avancerede, men også væsentlig dyrere varianter. Alle dækkene kan være gode, men man skal opveje pris og effektivitet, viser vores test," fortæller John Christensen, teknikjournalist på TraktorTech og en af ophavsmændene til testen.

Foruden trækkraften i marken har Eurofins målt på dækkenes stabilitet, støj og evne til at absorbere påvirkninger i forskellige retninger. En del af testen indebærer også en 27 kilometer lang testrute med en 18 ton trailer. Dieselforbruget viser sig at svinge godt syv pct. mellem første- og sidstepladsen.

"Discountdækket er faktisk billigst i brændstofforbrug, men omvendt klarer dækket sig ikke særlig godt stabilitetsmæssigt, når vi kører med tung transport. Her vinder det dyreste dæk i testen, Trelleborg TM1060," uddyber John Christensen.

I LandbrugsAvisen, som udkommer i dag lørdag, kan du læse mere om nogle af resultaterne af testen.

Hele testen publiceres i det næste nummer af TraktorTech, som udkommer på tirsdag 31. marts. Du kan tegne abonnement på bladet på landbrugsmedierne.dk/abonnement eller direkte på tlf. 33 39 47 90.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.