Video: Vild tur med plæneklipper: 215 km i timen
Norsk rallykører satte rekord med plæneklipper - i tåge og regn.

'Verdens hurtigste Viking' kaldes den plæneklipper, som rallykøreren Pekka Lundefaret forsøgte at sætte verdensrekord med i weekenden.

Og navnet lovede ikke for meget. For søndag blev det til en soleklar verdensrekord på Torp lufthavn i norske Sandefjord.

Selv om der var både tåge, regn og dårlig sigtbarhed, lykkedes det for ham, at sætte verdensrekord med den specialbyggede Viking T6 plæneklipper. Den gamle rekord lød på 187,6 km i timen. Den nye rekord lyder nu på 215 km i timen.

Det blev en lang dag, før rekorden var i hus. For der var problemer under den første prøvekørsel.

"Vejen var glat på grund af det våde føre, og hjulene sprøjtede vand i motoren. Før jeg kom højt nok op i fart, var motoren fuld af vand, og jeg måtte køre i pit," forklarede Lundefaret efter den første tur.

To gennemkørsler
Efter pit-stoppet gav Lundefaret dog fuld gas. Og den første tur blev kørt med en gennemsnitsfart på ikke mindre end 212,729 km i timen.

Men reglerne siger imidlertid at rekorden sksl beregnes som en gennemsnitshastighed over en flyvende mil (1.609 meter), der skal køres to gange.

Plæneklipperen blev derfor startet og sat i gang til endnu en tur. Denne gang nåede gennemsnitshastigheden op på 217,205 km i timen.

Hastighederne blev målt af Norges Bilsportsforbund, der efterfølgende beregnede verdensrekorden til 214,967 km i timen.

Efter rekorden var i hus, var den norske rallykører Pekka Lundefaret nærmest mundlam:

"Nu er jeg lidt tom for ord. Det her er så stort, og jeg må bare takke Viking, vores norske team og alle omkring os, som har troet på projektet. At vi skulle kunne tage verdensrekorden under de vejrforhold, havde jeg aldrig troet."

Krav til plæneklipperen
For at kunne opnå en officiel verdensrekord, og dermed komme i Guinness rekordbog, skal plæneklipperen ligne en ganske almindelig plæneklipper - hvad angår ydre mål, farver og designdetaljer.

Desuden skal den kunne klippe græs, og ’Verdens hurtigste Viking’ har monteret et ganske almindeligt klippeagregat, der drives af en el-motor, forklarer Pål Virik Nilsen,  markedschef for Viking plæneklippere i Norge.

Den unikke plæneklipper er bygget af Norwegian Speed factory. Den drives af en V8-motor med 408 hk og 590 Newtonmeter, vejer lige under 500 kg og har hjul fra en Formel 3-bil.

I det som normalt er græsopsamleren, er kølesystemet og benzintanken placeret.

Se maskinen og rekordkørslen på videoen herover.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.