Villys halmbaner og tromler blev til en af landets største maskinfabrikker

Villy Christiansen skabte He-Va i et gammelt hønsehus på Mors. Fire årtier senere fylder han 75 år - og stadig i fuld fart med sin virksomhed, der er blevet til en af Danmarks største landbrugsmaskinproducenter.

Det er vel så typisk Villy, som man kan komme det.

Vi ringer for at høre om de mere end fire årtier som fabrikant af maskiner og løsninger til landbruget – og hvordan det egentlig er snart at fylde 75 år og still going strong.

Han er ikke hjemme, men tilgængelig, det er han ude på He-Vas mange eksportmarkeder.    

"Jeg holder lige ind", siger han et eller andet sted 100 km syd for Paris.

Som så mange andre dage er han på farten for at passe He-Vas eksportmarkeder.

I dag har han overladt det tekniske ansvar til sønnen Heine Christiansen.

Men det startede meget praktisk i 1977 med lysten til at blive selvstændig for ingeniøren, der var fascineret af produktionen hos en række af de andre danske landbrugsmaskinfabrikker.  

”Det var inspirationskilden dengang at se, hvordan de fabrikker kunne producere en masse maskiner. Vi havde jo fabrikker som JF, Taarup, Bøgballe, Norlykke & Sønner, Tim derude, som beskæftigede masser af mennesker og på Sjælland var der Marsk Stig, Spragelse, Flemtofte og Fraugde på Fyn. De lå tæt dengang”, fortæller han.

Første opgave var nogle af brøndslibere, og snart stødte han på opgaver med at svejse halmbaner i en tid, hvor mange landmænd kørte en masse små halmballer ind på lofterne.

”Det program kunne jeg så tage over. Vi kom også i gang med tromlerne på et tidligt tidspunkt. Det startede med meget simple tromler. Så skulle der hjul på dem, så hydraulisk sammenklap og siden skulle de være større, og på den måde blev det mere avanceret”, fortæller han.

Det var også en tid, hvor mange mejetærskere var leveret uden førerhus – men efterhånden kunne mange landmænd nu godt ønske sig den komfort.

”Vi lavede førerkabiner til eftermontering på mejetærskere. Der var meget at lave. Vi lavede hundredvis af dem, men ret pludseligt hørte det marked op, da mejetærskerne blev leveret med hus som standard”, fortæller han.

Han kalder He-Vas rejse til nuværende status med mere end 140 medarbejdere, og et ry i maskinbranchen for at levere bomstærke regnskaber, for en stabil udvikling hen over årene.  

Om man kan sætte formel på rejsen, ved han ikke. Men der er nogle vigtige principper, som familievirksomheden med tryk på stort F. holder fast i, hvor kernefamiliens navne iøvrigt står bag ordet He-Va(H som Heine, E som Elly, V som Villy og A som Anders).

”Vi har forsøgt at være omhyggelige med nogle principper i vores virksomhed. Ledelseskunsten er at kende sin begrænsning. Det er sådanne principper, som har ligget til grund for det, vi har gjort. Ingen kunder må blive for store i forhold til virksomheden. Ingen kreditorer og debitorer må blive for store, for så mister vi ledelsesmuligheden i virksomheden”, siger han og nævner også rettighed omhu med administration af tingene og fokus på at undgå for meget spild i hjørnerne.

Hurtigt havde Villy og He-Va også blik for, at med en rimelig fast kurve for strukturudviklingen i dansk landbrug og dermed færre og færre potentielle kunder i dansk landbrug, så skulle der kigges ud i verden.

”Det var vigtigt at komme tidligt i gang med eksporten. Men man skal være rustet til det. Man skal have råd til at give kreditter ude omkring, kunne tale sprog og have styr på instruktionsbøger, så kunderne kan læse den vigtige information. Der er en hel masse ting. Det er igen begrænsningens kunst. Det har været interessant og spændende, men jeg har god hjælp i familien.”  

Når man er 75 år, så kunne du teoretisk set være gået på pension for længst siden. Hvorfor er du fortsat med at arbejde?

”Jo, men det er spændende at komme ud og lave aftaler. Vi har en fantastisk arbejdsafdeling med Heine som teknisk direktør, som holder styr på produktionen. Det er en god ting. Fruen sidder også på kontoret. Der er aldrig vrøvl, når jeg skal afsted. Hun kan godt se, at der er kunder, som skal besøges. Det er interessant at komme ud og lave aftalerne og finde ud af, hvad vi kan få for maskinerne og lave nogle aftaler, som begge parter synes er interessante og se resultaterne af det”, siger han og fortæller, at sønnen Heine gerne ser, at han fortsætter frem til 80 års fødselsdagen.  

”Nu ser vi. Helbredet og energien er god. Men den teknologiske udvikling er lidt hård for os gamle. Alt det nye der kommer på maskinerne og det elektroniske. Det er noget af det, som jeg frygter lidt. Når man sælger, så skal man også være godt inde i tingene”, siger han.  

Holder du så fri, når du skal fejre fødselsdag i næste uge?

”Nej, vi er sørme på arbejde, og så kommer jeg hjem til familien. På grund af corona kan vi ikke holde reception. Det er vi nødt til at vente med. Så må vi se, hvad der kommer senere. Vi håber, at corona-presset letter hen på foråret eller til sommer – og så må vi se, hvad vi så laver. Vi kan jo godt lave lidt festligheder, selvom det ikke er på dagen”, siger han.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.