Maskinforening i strid med politiet: Fraråder kørsel til biogasanlæg med store maskiner

Brancheforeningen DM&E er havnet i en principiel sag med politiet, som kan komme for retten, og fraråder derfor kørsel til og fra biogasanlæg med maskiner bredere end 2,55 meter - hvilket principielt gælder stort set alle maskiner.

Maskinforeningen DM&E skal måske en tur i retten for at fastsætte reglerne for dimensionsbekendtgørelsen.

Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Sagen startede, da et af DM&E’s medlemmer for nylig blev stoppet for at køre med et køretøj bredere end 2,55 meter til et biogasanlæg, hvor de var ved at ensilere frøgræshalm på de nærliggende marker.

"Der har ikke før været problemer med at køre til biogasanlæg med græs eller majs til ensilering og derfor har det hos foreningen og medlemmerne været opfattet som lovligt", skriver DM&E. 

Men den opfattelse deler politiet måske ikke længere.

På den baggrund vil DM&E gerne komme med en klar opfordring til ikke at køre med brede køretøjer til biogasanlæg og andre industrianlæg, indtil der er en afklaring. Det kan nemlig blive dyrt, melder foreningen.

Reglerne 

Reglerne for køretøjers bredde er beskrevet i dimensionsbekendtgørelsen.

Ifølge brancheforeningen læser man teksten således, at når biogasanlæg er kunder ved en maskinstation, udfører maskinstationen en almindelig landbrugsopgave ved anlægget. Derfor må bredden på maskinstationens køretøjer gerne overstige 2,55 meter, som der står i paragraf 4 i bekendtgørelsen.

Hvis politiet læser bekendtgørelsen sådan, at en maskinstation ikke må køre med bredere køretøjer, kan det give et unødvendigt fordyrende led, mener DM&E, da der i så fald kommer et ekstra led i overflytningen.

"En anden udfordring er de fysiske problemer i forhold til den nuværende majshøst, hvor vi ikke kan skaffe nok overførselsvogne til at flytte majsen over på lastbiler, uden at processen bliver for lang, og man derfor risikerer tab af værdi i majsen, fordi der går varme i materialet", fortæller konsulent ved DM&E, Gerth Petersen Holm. 

Da meget få af foreningens medlemmer reelt kører med maskiner, som er under 3,0 meter brede, gælder advarslen principielt al kørsel til og fra anlæg.

Håber på dispensation

DM&E er i kontakt med politiet og Færdselsstyrelsen. Målet er en dispensation for kørsel til biogasanlæg for i år.

Færdselsstyrelsen er ifølge DM&E forstående overfor problemstillingen og har taget forespørgslen op til overvejelse, indtil der kommer en afklaring ved retten. 

Men det er altså indtil der kommer en direkte besked fra Færdselsstyrelsen, at DM&E fraråder kørsel til biogas- og andre industrianlæg, herunder græsprotein.

DM&E har rykket Færdselsstyrelsen for svar.

"Der kommer en udmelding med det samme, hvis vi får denne dispensation til kørslen", fastslår Gerth Petersen Holm.  

Gælder også private anlæg

Kørsel til private biogasanlæg er også omfattet, selvom det er et gård-biogasanlæg, pointerer DM&E.

Straffen for at køre til et biogasanlæg med et for bredt køretøj er bøde til chauffør samt ejer af køretøjet. Køretøjet bliver samtidig gennemgået for fejl og mangler, og dette kan tage over en time. Straffen kan derfor blive markant højere og evt. ende i betinget frakendelse af kørekortet, hvis f.eks. bremserne ikke er i orden. 

Straffen vil derudover blive hævet, hvis der laves foranstaltninger til direkte at omgå reglerne.

Faktaboks

Paragraf 4

  • Ved kørsel med løst læsset hø, halm eller utærsket sæd eller med motorredskab, arbejds- eller påhængsredskab særligt indrettet til landbrugs-, skovbrugs- eller vejarbejde kan bredden for såvel det trækkende køretøj som påhængskøretøjet overstige 2,55 m. Bredden må dog kun overstige 3,30 m, hvis der køres mellem mark og avlsgård, mellem ejendomme, der har redskabet i fælleseje, eller mellem en maskinstation og dennes kunder.  

Kilde: retsinformation

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle