Maskinstationerne: Løft af wrap-folie-ruller kan give skader

DM&E anbefaler maskinstationer og landmænd at forelægge sælger arbejdsmiljøreglerne, når der handles maskiner. Maskinbranchen opfordres til at konstruere maskinerne, så wrap-folie kan håndteres med lille belastning af traktorføreren i overensstemmelse med arbejdsmiljøloven.

DM&E anbefaler maskinstationer og landmænd at forelægge sælger arbejdsmiljøreglerne, når der handles maskiner

Et af Arbejdstilsynets 2020 mål er, at muskel-skeletoverbelastninger reduceres med 20 procent.

Ansatte i maskinstationer og landbrug er en af de faggrupper, der er særligt udsat for overbelastning af muskler og skelet, hvilket har medført et øget fokus på ergonomi og tunge løft.

Det har resulteret i, at løft af folieruller i 2017 kom med på listen over arbejdstilsynets særlige fokusområder på landbrugsvirksomheder og maskinstationer i forbindelse med tilsynsbesøg.

Det skriver DM&E i en pressemeddelelse.

Håndteringen af folien i forbindelse med presning af wrap-baller er en udfordring i forhold til arbejdsmiljøloven, da de typisk vejer 27-28 kg eller mere, og skal håndteres manuelt ved montering og skift på maskinen.

I At-vejledning D.3.første september 2005 skelnes der mellem tre rækkeafstande:

  • • Løft tæt ved kroppen (En byrde løftes sjældent tæt ved kroppen, bortset med bæreseler etc.
  • Løft i underarmsafstand (ca. 30 cm)
  • Løft i 3/4-armsafstand (ca. 45 cm)

 

Faktaboks

Nedenstående tekst er et uddrag fra: At-vejledning 1.10.1 - Rådgivningspåbud om alvorlige og komplekse arbejdsmiljøproblemer juli 2013.

Løft af byrderVirksomheden får påbud om at bruge en autoriseret rådgivningsvirksomhed på arbejdsmiljøområdet (rådgivningspåbud), når den har fået påbud om løft af byrder og

  • Vægten af byrden/byrderne overstiger 25 kg tæt ved kroppen, 15 kg i underarms afstand eller 7 kg i 3/4 arms afstand, og
  • der samtidigt er en eller flere forværrende faktorer i form af arbejde med foroverbøjet ryg, vrid i ryggen, asymmetriske løft eller arbejde med løftede arme.

Virksomheden får kun rådgivningspåbud, hvis løftene udføres som led i den sædvanlige arbejdsfunktion.

Virksomheden får ikke rådgivningspåbud efter denne bestemmelse, hvis Arbejdstilsynet vurderer, at der ikke findes egnede tekniske hjælpemidler eller organisatoriske løsninger på arbejdsmiljøproblemet. Virksomheden kan dog få rådgivningspåbud i tilknytning til et påbud om at gennemføre midlertidige foranstaltninger om løft af byrder.

Det fremgår af § 5, stk. 3, og § 9 i bekendtgørelsen om brug af autoriserede arbejdsmiljørådgivere på arbejdsmiljøområdet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle