Maskinstationskone: "Tålmodighed er nøgleordet"

Når man er gift med ejeren af Tjele Maskinstation, så kan planerne ændres lige så hurtigt som vejret.

Det er en travl tid for såvel landmænd som maskinstationer og hos Tjele Maskinstation er der ingen undtagelse. 

"Høsten af vinterbyg startede ud i flot solskin torsdag d. 20. juli og blev for nogle dage afbrudt af regnbyger og skybrud, hvor vi i alt fik ca. 50 milimeter regn. Seks dage senere fortsatte høsten, selvom høstbetingelserne ikke var optimale og blev igen afbrudt af regn. Onsdag d. 1. august høstede vi atter men, blev igen stoppet af regn, hagl og skybrud, mejetærskeren kunne bogstavelig talt ”sejle” hjem," fortæller Lis Sidelmann fra Tjele Maskinstation og fortsætter:

"Vi skal høste ca. 60 hektar vinterbyg og mangler ca. 10  hektar endnu, men vi håber at vejrguderne er i bedre humør de næste dage, så vi kan blive færdige," siger hun.

Tjele Maskinstation høster i øjeblikket for AU Foulum, som oplyser at vinterbyggen på 26 hektar har givet et udbytte på 6,5 ton pr. hektar og er høstet med en vandprocent på 16,8 procent. Sorten er Hejmdal og er der er udsået 187 kg. pr. hektar 15. september 2016.

Efter vinterbyghøsten er Tjele Maskinstation allerede bestilt til at høste raps hos AU Foulum og et par andre kunder. 

"Dagene går og jeg tænker at både vårbyg og hvede kommer hurtigt derefter," oplyser Lis Sidelmann og fortsætter:

"Vi høster ikke så meget korn på denne egn, da der er flest kvægbønder. Men vi presser en del halm i både bigballer, minibigballer og rundballer. Og med det ustadige vejr betyder det, at meget af halmen skal spredes for at tørre og rives sammen, så det giver også en del ekstra arbejde, siger hun.

Vejret har også stor betydning når kvægbønderne skal have finsnittet græs/helsæd.

"Det kræver også to til tre dages tørvejr, så der kan komme noget godt grovfoder i siloen. For os som maskinstation er det vigtigt at levere en ordentlig vare, også med de udfordringer vejret skaber"siger fortæller Lis Sidelmann.

Lis Sidelmann er gift med Bjarne Skydt som ejer Tjele Maskinstation, og er vant til det hektiske liv i høsten. 

Økologer: Afrikansk svinepest vil være katastrofe 15. december · 14:13

"Om man er gift med en maskinstationsmand eller en landmand, så er ”tålmodighed” nok nøgleordet. Planer kan ændres ligeså hurtigt, som det danske sommervejr. Derfor plejer jeg også at drille min mand Bjarne med, at vi kun har set Vesterhavet i regnvejr. Frihed er der ikke meget af hen over sommeren, men man bliver god til hurtigt at pakke en madkurv og tage en tur ud i den danske natur, når tiden er til det" fortæller hun.

Og det der med at pakke madkurv og bringe mad ud til ansatte på de lange arbejdsdage, er noget som Lis Sidelmann lægger stor vægt på.

"Det er nok en af de vigtigste roller jeg har. Det gælder ikke kun i høsten, men hele sæsonen. Det er vigtigt for min mand og jeg, at behandle vores ansatte og afløsere godt. Vi får til gengæld nogle tilfredse medarbejdere, som kan få en lille pause i arbejdet når ”madmor” kigger forbi og som også er klar til at give den en ”ekstra skalle”, når der behov for det," siger hun. 

På Tjele Maskinstation har de to ansatte, en snittermand, samt flere gode afløsere som de kan trække på når det brænder på.

"Det er vores medarbejder Jeppe som er pilot på vores Claas Lexion 600, 30 fod. Vores anden mand Alex og min mand Bjarne tager sig så af presning af halm. Ud over vores Claas Lexion 600 har vi også en Dronningborg 8900, 16 fod, i daglig tale kaldt ”Dronning Ingeborg”, som sidste år rundede sin 25. sæson. Hun er ”Stil Going Strong” og skal da også luftes i år. Bjarne er pilot, da hun har det bedst med, at blive ”kildret” de rigtige steder" oplyser Lis Sidelmann og fortæller at parret stadig kan mindes høsten i 1987.

"På det tidspunkt havde vi fem Dronningborg mejetærskere, 12 og 14 fods. Alle var desperate for at få en mejetærsker de få dage, hvor vejret tillod det. Så vidt vi husker blev nogle først færdige med høsten, da frosten satte ind i november og andre fik aldrig høsten i hus, fortæller hun og fortsætter:

"Vi befinder os i august, og med håb om at vejrguderne bestemmer sig for at levere lidt sommer til Danmark, så kan vi love vores kunder at vi vil gøre alt for, at de også får høsten i hus i 2017," afslutter Lis Sidelmann.

Det er Lis Sidelmann der har indsendt billederne og hun deltager dermed i Skyd høsten bedst. Her kan hun både vinde en høstlagkage til hele høstholdet samt hovedpræmien, i form af en høstfest til en værdi af 25.000 kr. Vil du også deltage Skyd høsten? Så klik her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en super sej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Mere om temaet

Faktaboks

Skyd høsten først

Alle afgrøder er blevet høstet.  

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu