Massive ASF-udbrud i Polen - udbrud nærmer sig Tjekkiet

Antallet af vildsvin inficerede med afrikansk svinepest er støt stigende i det vestlige Polen. Tyskland har fortsat mange udbrud, mens Tjekkiet på det politiske front er begyndt at opruste i takt med udbrud nærmer sig den tjekkiske grænse.

I efteråret 2019 spredte den frygtede svinesygdom afrikansk svinepest sig flere hundrede kilometer mod vest i Polen og gav med det samme panderynker hos de tyske myndigheder.

Som bekendt blev tyskernes frygt for at blive ramt af svinesygdommen til virkelighed i september 2020, og trods modforanstaltninger mod vildsvinene, der bærer på smitten, er antallet af inficerede vildsvin langt fra toppet.

Faktisk melder Pig Progress om stadigt stigende forekomst af inficerede vildsvin i det vestlige Polen, som til stadighed er en trussel for de tyske bestræbelser for at få smitteudbruddet under kontrol på tysk grund.

En samtælling viser, at der siden udbrudsstarten i efteråret 2019 er registreret omkring 5.000 inficerede vildsvin i det vestlige Polen og Tyskland. 

Februar 2021 var den måned med flest fund af inficerede vildsvin i det vestlige Polen med 524 vildsvin. Også december 2020 (504 tilfælde) og januar 2021 (490 tilfælde) har trukket godt op i statistikken og vintermånederne, hvor der traditionelt er mest smitte, overstiger de tilsvarende måneder for et år siden.

I Tyskland er der pr. 8. april registreret 950 inficerede vildsvin, og tallet er støt stigende.

På den politiske front har fødevareministerene i Tyskland, Polen og Tjekkiet holdt et digital møde, hvor der var enighed om at øge indsatsen mod spredningen af afrikansk svinepest i området.

Der meldes om, at de polske myndigheder arbejder med at sætte hegn op, men der er fortsat områder, hvor grænsen mod Tyskland ikke er hegnet inde endnu.

Tjekkiet, der tidligere har været ramt af afrikansk svinepest og efter indhegning af inficerede vildsvin blev erklæret fri for sygdommen, må uden tvivl rette fokus mod grænserne mod Polen og Tyskland, da flere inficerede vildsvin er fundet omkring 40 km fra den tjekkiske grænse.

Politisk er der enighed om at øge jagten på vildsvinen for at mindske spredning, lige som EU-Kommissionen ifølge Pig Progress vil blive spurgt om ekstra midler til at bekæmpe svinesygdommen. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle