Med et budget i hånden: Bankede både rente og bidragssats ned

Bankrenten faldt med 1,75 procent. Og bidragssatsen faldt 0,25 procent. Det blev det kontante resultat af et godt udført hjemmearbejde.

Med et helt frisk og nylagt budget i hånden fik Jens Ingemann Feldbak ikke alene overblik over sin økonomi.

Han fik også høvlet en pæn luns af renten på sit banklån og bidragssatsen på sit realkreditlån.

Som næsten nyetableret minkavler havde han ingen opsparing at trække på, da han sidste år fik mulighed for at købe 15 hektar jord, der lå direkte op til hans farm med 1.500 tæver ved Ikast.

»Jeg har en filosofi om, at de penge, jeg tjener på farmen, skal bruges til at udvide produktionen af skind. Ikke til at købe jord«.

»Derfor bad jeg om hjælp fra en konsulent til at opstille et budget og vurdere økonomien i at købe de 15 hektar«, fortæller Jens Ingemann Feldbak.

Konsulenten var driftsøkonom Christian Primdahl fra Sagro. Han er tidligere bankansat og har tillige trådt sine barnesko på en minkfarm.

Flere grunde til jordkøb

Sammen fandt de flere gode grunde til at købe de ekstra 15 hektar: De ligger lige op til farmen. De sikrer, at farmen har egen jord på alle sider. De 15 hektar jord, Jens ejer i forvejen, bliver mere attraktive. Og sidst, men ikke mindst giver jorden mulighed for, at farmen kan udvides i den mest hensigtsmæssige retning.

Men Jens Ingemann Feldbak havde ikke selv alle de penge, jorden kostede. Og de penge han havde, ville han hellere bruge på at udvide farmen og nå sit mål om 2.000 tæver, hvor han kan have en ansat.

»Min ambition er ikke at producere mange skind, men gode skind. Og at farmen skal udvides stille og roligt for penge, jeg har tjent - ikke for lånte penge«, forklarer han.

Løsningen blev, at Jens skulle udvide farmen med 200 tæver - fra 1.150 til 1.350 - for sine opsparede penge og gå i banken for at låne til køb af jorden og bygge en gylletank.

Med budgettet på bordet og suppleret med produktionstal fra de foregående år og en sammenligning fra Kopenhagen Fur af Jens Ingemann Feldbaks resultater i forhold til andre minkavlere fik han grønt lys til at låne alle pengene til både at købe jorden og bygge tanken.

Renterne kom ned

Men ikke nok med det. Både hans bankrente og bidragssats fik et pænt nøk nedad, bl.a. fordi han samlede sine engagementer i Nykredit.

»Jeg har en driftskredit på en mio. kr. og et banklån på en halv mio. kr., hvor renten blev sænket med 1,75 procent for både kredit og lån. Og bidragssatsen på mit realkreditlån på 4,5 mio. kr. blev sat ned med 0,25 procent til 1,05«.

»Set over de cirka 20 år, lånene løber, bliver det til mange sparede penge«, siger Jens Ingemann Feldbak.

Selvom han kun er i gang med sit femte år som minkavler, er han kommet rigtig pænt i gang.

Efter det fjerde år som avler lå alle farmens fem skindtyper i minkavlernes top 50, og pearl og palomino lå endda nummer 2 på hitlisten. Og i år fik han ærespræmie for et bundt med 25 hvide hanskind på Skindudstillingen i Herning.

Farmen har han stille og roligt udvidet i fem omgange. Fra 650 tæver i 2013 til de nuværende 1.500.

Venter med at udvide

Også i år havde han planer om en udvidelse. Denne gang med 180 tæver til 1.680 tæver. Men faldende priser på årets første auktioner fik ham til igen at lægge budget sammen med Christian Primdahl.

»Jeg havde faktisk taget 1.680 tæver fra, så jeg havde 180 tæver klar til en ny hal med 600 burrum. Men skindprisen faldt, og jeg blev usikker på, om jeg havde likviditet nok til at hele året«, siger Jens Ingemann Feldbak.

Og selvom han kan bygge ret billigt selv til 270 kr. pr. burrum med både gylle, el og vand, og hans produktionsomkostninger pr. skind er forholdsvis lave - 252 kr. uden og 280 kr. med løn til ejer, afskrivninger og forrentning af aktiver - viste budgettet, at der ville blive for stort pres på likviditeten sidst på året.

»Jeg valgte derfor ikke at bygge. Det giver ro i maven, og jeg behøver ikke se mig omkring efter en medhjælp endnu. Og så fik jeg 180 tæver i overskud, som jeg har pelset, og som skal sælges, så de kan bidrage til min likviditet i år«, forklarer han.

Faktaboks

Feldbak Mink

  • 1.500 tæver
  • Brun, hvid, palomino, pearl og silver
  • 30 hektar jord
  • Ingen ansatte
  • Farmens størrelse

2013: 650 tæver2014: 780 tæver2015: 980 tæver2016: 1.150 tæver2017: 1.350 tæver2018: 1.500 tæver

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle