Medarbejder forsvandt ned i luftlomme i kornet og døde

Rystet landmand - der var vidne til at medarbejder forsvandt ned i kornet og døde - opfordrer andre til at udvise agtpågivenhed efter en våd høst.

Det var tilsyneladende en luftlomme, som forårsagede dødsfaldet i går, torsdag, hos svineproducent Peter Kjær Knudsen på Sjælland.

"Det er jo utrolig tragisk - Medarbejderne var samlet i går for at snakke om situationen og mindes vores medarbejder," beretter en meget påvirket Peter Kjær Knudsen over telefonen.
 
"Alle skal være meget agtpågivende overfor det korn som de har bjærget i denne våde høst", understreger hans søn, Knud Kjær Knudsen, der var til stede ved ulykken og er stærkt rystet.

Ulykken skete således, beretter Knud Kjær Knudsen:

Der er tale om 1000 ton amerikanertørresilo, der var trekvart fyldt. Der har været taget korn fra en gang tidligere efter høst. På grund af våd høst er kornet meget fugtigt, og det øverste lag er begyndt at spire. Det vil de have fjernet.

Knud Kjær Knudsen og en medarbejder kravler op af den udvendige stige og ned af indvendige, så de kommer ned til kornet. De har taget korn fra siloen en gang før - det løber ud i bunden - og dér har kornet løbet som normalt. Kornlaget øverst ligger i en søjle som normalt, når den netop er blevet fyldt. Samtidig kan Knud og medarbejderen se, at kornet er løbet ned inde i midten, så der er begyndt at blive dannet en v-formet tragt inde i midten. Derfor tænker de, at kornet ligger som det skal uden luftlommer.

"Der kunne man se, der var løbet fint til. Der var allerede forsvundet korn fra toppen. Det lignede alle de 1000 andre gange man har tømt fra en silo", siger Knud Kjær Knudsen.

Herefter begynder de at gå rundt og skovle det fremspirede korn op i sække.

Da de havde fyldt en 12-15 sække hører Knud Kjær Knudsen, at medarbejderen råber – og han vender sig derfor. Her kan han se, at der er dannet et hul på cirka halvanden meter i diameter, og den ukrainske medarbejder forsvinder ned i kornet sammen med en større mængde korn, der skrider med ned.

"Jeg har gået præcis det samme sted 10 sekunder inden", siger Knud Kjær Knudsen.

Knud Kjær Knudsen begynder at søge efter ham – og senere kommer de andre til. Men de kan ikke nå ned til ham. Senere – da de har fået tømt siloen – kan de konstatere, at han er landet cirka seks meter nede.

"Da vi tømte siloen for at komme ned til vores medarbejder, kunne vi erfare, at centeret i siloen stod op som søjler", beretter Knud Kjær Knudsen.
 
Han kan nu regne ud, at det kun er en mængde af kornet, som er forsvundet ned inde i midten som vanligt. En del er forsvundet ude i siden, uden at det i toppen er fulgt med ned – hvorved der er dannet en luftlomme. Mens de to har gået oppe på kornet, er det givet efter.
 
Når Peter og Knud Kjær Knudsen har valgt at fortælle åbent om ulykken, er det for at advare andre.

"Det, man kan lære af det, er, at dette kan ske. Vi havde ikke i vores vildeste fantasi troet, at der kunne opstå sådan et hul. Min søn havde lige stået samme sted. Jeg er overbevist om, at det er sådan noget alle landmænd gør – og derfor vil jeg gerne advare om det", siger Peter Kjær Knudsen.

Han er selv kommet frem til, at et tov om livet intet havde hjulpet – men at en yo-yo-sikring kunne havde hjulpet i stedet. Det er samme type, som Peter Kjær Knudsens medarbejdere anvender, når de er oppe på et tag og kravle.

Familien er ulykkelig over den mistede kollega.

"Hvor gerne man end ville kunne lave om på den situation, så er det jo sket," siger Peter Kjær Knudsen.

"Vi hjælper til at sørge for, at han kommer hjem hurtigst muligt og får en flot begravelse. Vores tanker er ved hans kone og to børn i Ukraine", siger Knud Kjær Knudsen.

Opdatering 13. oktober kl. 14.15: En læser har spurgt, om der var omrører i den pågældende silo. Det var der ikke.

Kommentarer er deaktiveret fra denne artikel på grund af sagens tragiske karakter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle