Medie: Bank fejltolkede kæmpe renteswap og tvang gods ud i konkurs

Finansmatematiker vurderer, at Jyske Bank var alt for hårde i deres dom over Vibygård Gods, der i 2019 blev tvunget ud i konkurs.

Jyske Bank skød forbi, da de i 2019 begærede Danmarks største økologiske landbrug konkurs.

Banken mente nemlig, at et renteswap fra 2008 var negativ med 33,5 mio. kr., men den burde være justeret helt ned til 15,5 mio. kr. Det er meldingen fra en finansmatematiker fra Copenhagen Simulations som Børsen.dk har snakket med.

Vibygård Gods på Sjælland gik konkurs i februar 2019, da majoritetsejer Mogens Jørgensen ikke kunne indfri den renteswap, som havde tynget godsets økonomi i flere år

Men den negative værdi er skudt helt forkert, og det favoritiserede bankens interesser, mener eksperten som Børsen har snakket med.

"Dermed var Jyske Bank hverken berettiget til at kræve ekstra sikkerhed eller kræve, at Mogens Jørgensen stillede op til et møde med banken", konstaterer Andreas Winther Jessen fra Copenhagen Simulations. 

Jyske Bank har ikke ønsket at svare på kritikken i Børsen. 

Det er ikke første gang, Mogens Jørgensen har fået lavet beregninger, der skulle vise, at konkursen ikke var berettiget, men de beregninger er blevet underkendt i både byret og landsret, hvor det  blev vurderet, at Jyske Bank har retten til at fastsætte værdien af renteswappen.

Konkursen er altså en realitet, og ligger nu hos kurator og kammeradvokaten. 

Fastrenteswappen til Jyske Bank var på 99 mio. kr., og havde en løbetid på 30 år til 4,3 procent i rente. Mogens Jørgensen har tidligere forklaret til landbrugsavisen.dk at det har kostet godset over 50 mio. kr. i dens løbetid frem til starten af 2018. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle