Medie: Fjorde får stadig mere kvælstof end landbrugspakken forudså

På trods af, at tal fra Aarhus Universitet viser at kvælstof faldt med 3.000 tons i 2016, er stadig langt ned til regeringens fremskrivning. Det vurderer Ingeniøren. Foreløbige tal fra Aarhus Universitet korrigeret for både misvisende analyser og mængden af regn viser, at udvaskningen af kvælstof faldt en smule i 2016. Men der er stadig et stykke ned til regeringens fremskrivning.

Opdateret 11. april klokken 12:40.

Selvom foreløbige tal fra Aarhus Universitet, korrigeret for både misvisende analyser og mængden af regn, viser, at udvaskningen af kvælstof faldt en smule i 2016, er der stadig et stykke ned til regeringens fremskrivning.

Det skriver Ingeniøren.

Det danske vandmiljø modtager fortsat mere kvælstof fra landbruget, end regeringen forudsatte i den landbrugspakke, som blev vedtaget sammen med Dansk Folkeparti ved udgangen af 2015. Det fremgår af foreløbige tal, som Miljøministeriet og Miljøstyrelsen har offentliggjort.

Tallene stammer fra et udkast til den såkaldte Novana-rapport, som Aarhus Universitet udarbejder for Miljøstyrelsen. Den giver et overblik over tilstanden af det danske vandmiljø.

 2016-udgaven er, hvad angår kvælstoftudvaskning, voldsomt forsinket på grund af de forkerte og misvisende analysemetoder, som to laboratoriefirmaer har anvendt gennem en årrække.

L&F kaldte kritikken af landbrugspakken på grund af fejlen "dybt useriøst".

De nye tal, der blev offentliggjort mandag, glæder Landbrug og Fødevarer og viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt siger:

"Det bekræfter vores udmelding fra sidste år om, at man ikke kan udtale sig om trends på få års målinger. Vi håber selvfølgelig, at det fremadrettet vil blive taget til efterretning", siger han.

3.000 tons

Ifølge pressemeddelelserne fra Miljøministeriet og Miljøstyrelsen har styrelsen nu modtaget et udkast til den endelige 2016-rapport fra Aarhus Universitet. Udkastet var endnu ikke offentliggjort, da researchen til Ingeniørens artikel fandt sted, men avisen fik det tilsendt umiddelbart inden offentliggørelsen, så det kan læses i bunden af den oprindelige artikel.

Pressemeddelelserne fremhæver, at udvaskningen af kvælstof faldt fra 77.000 tons i 2015 til 62.400 tons i 2016. Udvaskningen varierer stærkt fra år til år, hovedsageligt som følge af mængden af regn, og netop 2015 var et meget vådt år.

Med tal, som er korrigeret for regnvejret, faldt udvaskningen fra 62.000 tons i 2015 til 59.000 tons i 2016.

Opdateret: Ingeniøren havde lavet egne beregninger, hvor udvaskningen faldt med 800 tons. Det er efterfølgende afklaret, at dette ikke er korrekt, og at udvaskningen faldt med 3.000 tons.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle