Medie: Flere topfolk kan drages til ansvar i minksag

Daværende chef i Fødevareministeriet, Henrik Studsgaard, kan holdes ansvarlig for i sin rolle i minksag. Det samme kan fem andre højstående folk på Christiansborg.

Daværende departementschef i Fødevare- og Miljøministeriet, Henrik Studsgaard, vurderes at kunne holdes ansvarlig for sin rolle i Minksagen.

Det skriver Jyllands-Posten, der har fået indsigt i Minkkommissionens beretning, der præsenteres senere torsdag.

Det er nu op til regeringen, om der eksempelvis skal rejses en tjenestemandssag mod Henrik Studsgaard.

Henrik Studsgaard er i dag departementschef i Miljøministeriet. Det blev han, da Fødevare- og Miljøministeriet blev delt op i to ministerier.

Studsgaard var centralt placeret under minksagen, da håndteringen af smittede mink hørte under det daværende Fødevare- og Miljøministeriums ressort.

Sagen betød, at daværende fødevareminister Mogens Jensen (S), Studsgaards chef, trak sig 18. november 2020.

En redegørelse har vist, at netop Henrik Studsgaard meget tidligt vidste, at ordren om at aflive alle mink var ulovlig, men ikke kommunikerede det til ministeren. 

Ifølge Jyllands-Posten slår Minkkommissionen det fast, at "det var klart, at der ikke var hjemmel til aflivning af alle mink".

Flere topchefer

Også departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, kan drages til ansvar for sin rolle, erfarer flere medier.

Kommissionen konkluderer ifølge Politikens oplysninger, at Barbara Bertelsen har begået "tjenesteforseelse af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar".

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger vurderes det ligeledes, at der også at grundlag for, at det offentlige søger at drage departementschef i Justitsministeriet til ansvar. Der er tale om Johan Legarth.

Også Rigspolitichef Thorkild Fogde drages til ansvar.

Rigspolitichefen burde have reageret med det samme, da han fik at vide, at der ikke var hjemmel til at kræve alle mink i Danmark aflivet. Det gjorde han ikke, og derfor kørte politiet i flere dage videre med en ulovlig plan.

Derfor har han begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage ham til ansvar. Det skriver Minkkommissionen i sin beretning ifølge DR Nyheder.

Mogens Jensen får også hård kritik af Minkkommissionen, skriver DR.

Ifølge DR forkaster kommissionen hans forklaring om, at han først blev orienteret om manglende hjemmel 7. november.

- Kommissionen lægger til grund, at Mogens Jensen blev orienteret om den manglende hjemmel til at aflive alle mink den 5. november 2020, og at Mogens Jensen således afgav urigtige oplysninger under samrådet den 11. november 2020, hvor han sagde flere gange, at han først blev gjort opmærksom på den manglende hjemmel ”i weekenden”, står der i beretningen ifølge DR.

Også afdelingschef i det daværende Miljø- og Fødevareministerium, Tejs Binderup, står til en disciplinærsag, skriver DR.

Statsministeren vildledte - men ikke bevidst

Minkkommissionen finder også, at statsminister Mette Frederiksens (S) udmeldinger om mink på et pressemøde "objektivt set var groft vildledende".

Til gengæld mener kommissionen ifølge DR, at Mette Frederiksen "subjektivt ikke havde viden herom eller hensigt hertil", og at kommissionen dermed ikke har foretaget en vurdering af, om der foreligger grov uagtsomhed.

Ikke "top of mind"

Henrik Studsgaard har under afhøringer i Minkkommissionen forklaret, at det ikke var ”top of mind” hos ham at drøfte, hvor hjemlen for aflivningen skulle findes, da beslutningen blev taget i regeringens koordinationsudvalg på et møde 3. november 2020.

Han har også fastholdt, at han ikke mener, at det manglede lovgrundlag indgik i materialet op til mødet, eller at mangel på hjemmel blev diskuteret. 

Opdateret klokken 12:24

/ritzau/

Emneord

minkkommissionen

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle