Medie: Klogt træk at Danmark ikke tester døde vildsvin for ASF

Skribent på mediet Pig Progress har forståelse for Danmark, der valgte ikke at teste de døde vildsvin, som er landet på stranden på Ærø.

De seneste tre uger er der skyllet hele 11 døde vildsvin op på kysten på Ærø. Alle er omgående blevet hentet af Fødevarestyrelsen og sendt til destruktion - uden at blive undersøgt for afrikansk svinepest (ASF) inden.

Netop at man ikke tester vildsvinene for svinepest førte til, at styrelsen efter fund af de første dyr blev udsat for kritik fra Danmarks Naturfredningsforening, der mener, at det er en uansvarlige procedure.

Det er skribent hos mediet Pig Progress Vincent ter Beek ikke enig i, han kalder det derimod en forståelig beslutning.

"For hvis dyrene blev testet positive for sygdommen, hvordan skulle man så forklare, at et bestemt patogen var blevet fundet på dine kyster - og på samme tid forsvare, at sygdommen ikke er i dit land?", spørger Vincent ter Beek retorisk i et indlæg på hjemmesiden.

For som chefkonsulent Stig Mellergaard fra Fødevarestyrelsen også tidligere har påpeget som grunden til, at man ikke tester dyrene, så kan det blive dyrt for Danmark: 

"Hvis vi fandt afrikansk svinepest i de vildsvin, der er drevet i land, så vil vi ikke kunne fortælle, hvor svinene kommer fra. Men i og med at vi skal indrapportere det, fordi de er fundet på dansk jord, så ville vi risikere at stå med aben", siger han.

Vincent ter Beek forstår forklaringen:

"Konsekvenserne ved et fund af ASF kunne ramme hele landets handel (med svinekød red.) og ville påvirke hele svineproduktionen", skriver han og fortsætter:

"Virkeligheden ser ud til at have bevist, at Danmark har ret. Med ingen andre bemærkelsesværdige rapporterede sundhedsproblemer i dansk svineproduktion kan man være ret sikker på, at hvad end der var skyld i de grises død, så var det ikke noget alarmerende", skriver Vincent ter Beek og roser Fødevarestyrelsens åbenhed i sagen.

Han henviser derudover også til håndteringen i Taiwan, hvor man netop testede døde dyr for ASF og fandt det i flere tilfælde, hvorfor man også testede på omkring liggende farme - som dog alle testede negativt.

Hvis der konstateres afrikansk svinepest på dansk jord, vil det øjeblikkeligt indstille eksporten af svinekød til lande uden for EU.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle